Teraz czytane
MAKARON

MAKARON

1/2 kg. pszennej mąki uważnie przesiać i zagnieść z 2 jajkami, posolić i wygnieść na stolnicy, żeby ciasto do rąk nie przylegało.

Następnie należy ciasto cienko rozwałkować i zostawić na stolnicy, żeby przeschło.

Gdy już wyschło dokładnie, obsypać z jednej i z drugiej strony odrobiną mąki, zwinąć w wałeczek, i krajać wszerz ostrym nożem na wąziutkie paseczki.

Kiedy makaron jest już pokrajany, należy go przetrząsnąć na stolnicy.

Przed samem wydaniem na stół wrzucić makaron na wrzącą, posoloną wodę, zamieszać i gotować mniej wiçcej 10 minut.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Gdy wypływa na wierzch, jest wówczas gotowy, należy go wylać na durszlak, przelać zimną wodą, żeby się nie skleił i gdy dobrze odcieknie, można go podać na stół.

Makaron – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry