Teraz czytane
WĘGORZ W ŚMIETANIE

WĘGORZ W ŚMIETANIE

Mięso węgorza należy do bardzo smacznych, lecz dość ciężkostrawnych ryb.

3/4 kg. węgorza, oczyszczonego szorstkiem płótnem, maczanem w soli, wypatroszyć, pokroić w kawałki, nasolić i pozostawić na pół godziny.

W międzyczasie obgotować rosół z jarzyn, cebuli i korzeni.

Wystudzonym rosołem (szklankę rosołu) zalać w rondlu kawałki nasolonego węgorza, dodać łyżkę masła i dusić pod nakryciem na wolnym ogniu aż mię­so będzie miękkie.

Pod koniec dodać soku z pół cytryny i pół szklanki kwa­śnej śmietany rozbitej z łyżeczką mą­ki, po kilku minutach węgorz jest gotowy.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Podaje się do niego kluseczki krajane, ryż lub knedelki kartoflane.

Węgorz w śmietanie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry