WĘGORZ W ŚMIETANIE
przez Redakcja ABC Gotowanie
22 lutego 2014
Mięso węgorza należy do bardzo smacznych, lecz dość ciężkostrawnych ryb.
3/4 kg. węgorza, oczyszczonego szorstkiem płótnem, maczanem w soli, wypatroszyć, pokroić w kawałki, nasolić i pozostawić na pół godziny.
W międzyczasie obgotować rosół z jarzyn, cebuli i korzeni.
Wystudzonym rosołem (szklankę rosołu) zalać w rondlu kawałki nasolonego węgorza, dodać łyżkę masła i dusić pod nakryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec dodać soku z pół cytryny i pół szklanki kwaśnej śmietany rozbitej z łyżeczką mąki, po kilku minutach węgorz jest gotowy.
Zobacz również
Podaje się do niego kluseczki krajane, ryż lub knedelki kartoflane.
Węgorz w śmietanie – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.
Tagi