3 pomysły na babeczki intensywnie czekoladowe

Czekoladowe babeczki i muffiny są jednymi z najpopularniejszych przysmaków. Szukasz prostych, szybkich przepisów na takie wypieki? Przedstawiamy 3 pomysły na babeczki intensywnie czekoladowe!
1. Klasyczne babeczki intensywnie czekoladowe
Składniki na klasyczne babeczki czekoladowe:
- 300 g masła
- 600 g mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 350 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kawy zbożowej
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 4 łyżeczki ekstraktu olejku waniliowego
Masło należy roztopić i ostudzić, a wszystkie suche składniki dokładnie przesiać do miski. W drugim naczyniu trzeba zmiksować jajka, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Następnie można delikatnie wlać masę do suchych składników, mieszając całość łyżką. Potem wystarczy ostrożnie wlać roztopione masło. Masę powinno się piec w formie z papilotkami, przez ok. 20 minut w 180°C.
2. Babeczki intensywnie czekoladowe z kawałkami czekolady
Składniki na babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady:
- 300 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 2 jajka
- 150 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 170 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 200 g cukru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Masło należy rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Następnie należy podwójnie przesiać wszystkie suche składniki, a w drugiej misce zmiksować jajka z mlekiem. Później można wlać masę do suchych składników oraz ostrożnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec wystarczy wmieszać łyżką drobno pokruszone kawałki czekolady. Piec w formie do muffinek z 12 papilotkami przez 20 minut w 190°C.
3. Wegańskie babeczki czekoladowe
Składniki na wegańskie babeczki czekoladowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka sojowego
- pół szklanki cukru trzcinowego
- 4 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g czekolady vege
- szczypta soli
Suche składniki należy przesiać w jednej misce, a w drugiej wymieszać mokre. Obie masy wystarczy połączyć drewnianą łyżką, na koniec dokładając do nich pokruszoną drobno czekoladę vege. Ciasto należy rozlać do formy z 12 papilotkami i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 25 minut.
Więcej informacji o tym, jak przygotować pyszne babeczki czekoladowe znajdziesz na stronie: muffiny czekoladowe.