Teraz czytane
3 pomysły na babeczki intensywnie czekoladowe

3 pomysły na babeczki intensywnie czekoladowe

3 pomysły na babeczki intensywnie czekoladowe 11

Czekoladowe babeczki i muffiny są jednymi z najpopularniejszych przysmaków. Szukasz prostych, szybkich przepisów na takie wypieki? Przedstawiamy 3 pomysły na babeczki intensywnie czekoladowe!

1. Klasyczne babeczki intensywnie czekoladowe

Składniki na klasyczne babeczki czekoladowe:

  • 300 g masła
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 350 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy zbożowej
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 łyżeczki ekstraktu olejku waniliowego

Masło należy roztopić i ostudzić, a wszystkie suche składniki dokładnie przesiać do miski. W drugim naczyniu trzeba zmiksować jajka, mleko oraz ekstrakt waniliowy. Następnie można delikatnie wlać masę do suchych składników, mieszając całość łyżką. Potem wystarczy ostrożnie wlać roztopione masło. Masę powinno się piec w formie z papilotkami, przez ok. 20 minut w 180°C.

2. Babeczki intensywnie czekoladowe z kawałkami czekolady

Składniki na babeczki czekoladowe z kawałkami czekolady:

  • 300 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 170 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Masło należy rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia. Następnie należy podwójnie przesiać wszystkie suche składniki, a w drugiej misce zmiksować jajka z mlekiem. Później można wlać masę do suchych składników oraz ostrożnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec wystarczy wmieszać łyżką drobno pokruszone kawałki czekolady. Piec w formie do muffinek z 12 papilotkami przez 20 minut w 190°C.

3. Wegańskie babeczki czekoladowe

Składniki na wegańskie babeczki czekoladowe:

Zobacz również
Ciasto z truskawkami? Odkryj nietuzinkowe przepisy! 14

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g czekolady vege
  • szczypta soli

Suche składniki należy przesiać w jednej misce, a w drugiej wymieszać mokre. Obie masy wystarczy połączyć drewnianą łyżką, na koniec dokładając do nich pokruszoną drobno czekoladę vege. Ciasto należy rozlać do formy z 12 papilotkami i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 25 minut.

Więcej informacji o tym, jak przygotować pyszne babeczki czekoladowe znajdziesz na stronie: muffiny czekoladowe.

 

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry