Ciastka – upiec samemu czy kupić gotowe?
Z czekoladą, kruche, maślane, z suszonymi owocami czy też przekładane kremem – ciastka uwielbia każdy z nas, bez względu na wiek. Tymczasem pozostaje pytanie, czy lepiej kupić je gotowe w sklepie bądź cukierni czy też przygotować samemu w domu? W internecie znajdziemy wiele ciekawych przepisów, w sklepach zaś wiele różnorodnych opcji. Podpowiadamy, które ciastka smakują najlepiej.
Domowe i z cukierni
Wielbiciele pieczenia ciastek często co tydzień przystępują do ich przygotowywania. Domowe ciastka są pyszne, a w dodatku sami możemy wybierać, jakie składniki do nich dodamy, tak aby w pełni odpowiadały naszym kubkom smakowym. W ciastkowych eksperymentach niemalże nie ma końca – możemy próbować coraz to nowych przepisów, które pojawiają się w internecie bądź też w specjalistycznych książkach cukierniczych. Najprostsze, kruche ciastka, może wykonać każdy – nie trzeba posiadać do tego specjalnego talentu kulinarnego. Minusem domowych ciastek jest fakt, że ich przygotowanie nieco trwa. Ci, którzy nie chcą tracić czasu na pieczenie, a jednak chcą cieszyć się smakiem domowych ciastek, często wybierają się do tradycyjnych, rodzinnych cukierni. Tam mogą oni zakupić ciastka „jak od babci”, a tym samym przypomnieć sobie smaki dzieciństwa. Niemniej jednak zakup ciastek w cukierni to spory wydatek – za kilogram tychże dobroci zapłacimy minimum 30 zł. Cena nie jest więc niska, jednak smak słodkości jest tego wart.
Ciastka ze sklepowej półki
Ogromną popularnością cieszą się ciastka, które możemy kupić w markecie spożywczym lub w specjalizującym się w słodkościach sklepie. Są one zapakowane szczelnie, w specjalistyczne folie bądź kartony, przez co nie przedostaje się do nich powietrze. Dzięki temu ciastka z opakowania są zawsze świeże i pięknie pachną. Ich cena również jest bardzo kusząca – średniej wielkości opakowanie ciastek kosztuje około 5 zł, przez co często sobie na nie pozwalamy. Jest to poniekąd zgubne dla naszej sylwetki, jednak każdemu należą się drobne przyjemności na co dzień. Wielbiciele ciastek częściej jednak sięgają po oryginalne z cukierni bądź domowe, ponieważ smak ciastek z opakowania raczej nie przypomina tego, który pamiętamy z dzieciństwa. Niemniej jednak istnieją wyjątki – na rynku możemy obecnie znaleźć wiele rodzajów ciastek, których po prostu nie da się podrobić. Powodem są specjalistyczne kremy, którymi są wypełnione herbatniki bądź też tradycyjna, tajna receptura według której dokonuje się ich wypieku. Oczywiście takie ciastka są nieco droższe, jednak ich smak jest całkowicie nie do podrobienia.