Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Smaczna i zdrowa – zupa szczawiowa!

Kwaśny szczaw natychmiast kojarzy się z wiosną, a najlepsze, co możemy z niego ugotować, to aromatyczna zupa szczawiowa, koniecznie z jajkiem lub ziemniaczkami. Przepis na nią, który przedstawiamy, jest inspirowany recepturą stworzoną przez samą Magdę Gessler.

Przygotuj:

  • 0.5 kg świeżego szczawiu
  • 1 litr bulionu
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 4 żółtka, 50 g masła
  • przyprawy do smaku

Dobrze przepłukany szczaw posiekaj na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło i duś na nim szczaw przez kilka minut, a gdy zmięknie, przełóż do garnka z bulionem. Najlepszy będzie ten ugotowany na wieprzowych żeberkach, ale z powodzeniem można go zastąpić drobiowym lub warzywnym.

Zupę szczawiową trzeba zabielić, do czego służą żółtka i śmietana, Rozmieszaj je w osobnym naczyniu, dolej do niego chochlę zupy (to zahartuje śmietanę) i przelej całość do garnka z zupą. Zupę szczawiowa gotuj do wrzenia, a gdy zacznie bulgotać, zdejmij ją z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Gotowa zupa szczawiowa smakuje najlepiej z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo lub młodych ziemniaczków z koperkiem.

Smacznego!

 

One Ping

  1. Pingback:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *