Smaczna i zdrowa – zupa szczawiowa!
przez Redakcja ABC Gotowanie
26 kwietnia 2016
Kwaśny szczaw natychmiast kojarzy się z wiosną, a najlepsze, co możemy z niego ugotować, to aromatyczna zupa szczawiowa, koniecznie z jajkiem lub ziemniaczkami. Przepis na nią, który przedstawiamy, jest inspirowany recepturą stworzoną przez samą Magdę Gessler.
Przygotuj:
- 0.5 kg świeżego szczawiu
- 1 litr bulionu
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 4 żółtka, 50 g masła
- przyprawy do smaku
Dobrze przepłukany szczaw posiekaj na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło i duś na nim szczaw przez kilka minut, a gdy zmięknie, przełóż do garnka z bulionem. Najlepszy będzie ten ugotowany na wieprzowych żeberkach, ale z powodzeniem można go zastąpić drobiowym lub warzywnym.
Zupę szczawiową trzeba zabielić, do czego służą żółtka i śmietana, Rozmieszaj je w osobnym naczyniu, dolej do niego chochlę zupy (to zahartuje śmietanę) i przelej całość do garnka z zupą. Zupę szczawiowa gotuj do wrzenia, a gdy zacznie bulgotać, zdejmij ją z ognia i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Gotowa zupa szczawiowa smakuje najlepiej z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo lub młodych ziemniaczków z koperkiem.
Zobacz również
Smacznego!