Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

MAKARON WŁOSKI

Makaron włoski rozmaitej grubo­ści kupuje się gotowy.

15 dk. kupnego średniego makaronu połamać na kawałki mniej więcej dziesięciocentymetrowe, wymyć w zimnej wodzie, wrzucić na gotującą wodę, po zagotowania odlać i po raz drugi wrzucić do garnka na wrzącą wodę.

Teraz dopiero należy go posolić i gotować, dopóki nie wypłynie na wierzch.

Wówczas wybrać makaron na durszlak, a po ocieknięciu z wody włożyć do rondla, dodać łyżkę świeżego masła, potrząsnąć rondlem i postawić na chwilę na gorącej blasze.

Makaron włoski – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *