Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Magia spaghetti, która podbiła świat

Istnieje kilka dań, które ze specjałów narodowych urosły do dań serwowanych i kochanych na całym świecie. Zarówno jako danie domowe, jak i podawane w najlepszych restauracjach. W wersji „na szybko” i wykwintnej. Jak to się stało, że wśród tych dań jest spaghetti? I czy powinno nas to dziwić?

 

Pierwsza ważna kwestia to prostota tego dania. Jeśli posiadamy podstawowe produkty, przygotujemy pyszne spaghetti nawet wtedy, gdy nasze umiejętności kulinarne są niemal zerowe. To danie to żadna tajemnica, tym bardziej, że można je przygotować na wiele sposobów i nadal będzie pyszne. Spaghetti może być bardziej mięsne, lub bardziej warzywne.

Mało tego, można przygotować je w wersji wegetariańskiej i nie powinno nikogo to dziwić. Najważniejsze jest tu przecież wcale nie mięso, a makaron, sos pomidorowy, no i garść odpowiednich przypraw. Poza tym danie to można serwować z serem lub bez. Wszystko zależnie od naszych upodobań kulinarnych. W wypadku, gdy ktoś w siebie w ogóle nie wierzy, nie ma świeżych produktów i czasu, może ograniczyć się do wersji minimum: kupić gotowy sos i ugotować makaron. Niemal w każdej wersji, o ile zadbamy o jakość produktów składowych, będzie to danie nie tylko smaczne, ale także zdrowe i pożywne. Jeśli wolimy wersję mięsną, kupmy świeże mielone mięso, warto je podsmażyć i następnie poddusić wraz z przyprawami w przecierze pomidorowym.

Najlepiej jeśli przecier jest własnej roboty, w sezonie możemy też skorzystać ze świeżych pomidorów. Jeśli nie mamy do nich dostępu, możemy oczywiście sięgnąć po koncentrat pomidorowy. Konieczna jest także przeszklona cebula, w ilości proporcjonalnej do pozostałych składników. Jeśli lubimy, dodajmy warzyw: marchew, pietruszka – to podstawa, ale w przypadku tego dania możemy tworzyć własne kompozycje. A nawet – jeśli chcemy, w ogóle zrezygnować z mięsa i naszą ulubioną mieszankę warzywną poddusić, stworzyć sos pomidorowy i całość podać z gorącym makaronem. Sos pomidorowy z odpowiednimi przyprawami to podstawa tego dania. Wśród przypraw nie powinno zabraknąć pieprzu, oregano, tymianku, bazylii. Konieczna jest też oczywiście sól, czosnek i odrobinę cukru do smaku.

Przyda się także ostra papryczka, ilość powinna oczywiście odpowiadać naszym preferencjom. Niektórzy wolą sos łagodny, inni sięgają po jego ostrą wersję. Ostatnia kwestia to makaron. Nie musi być tradycyjny, ostatnio na rynku furorę robią makarony z pełnego ziarna – warto się na niego przestawić. Jest zdrowszy, ma także ciekawszy smak. Poza tym na rynku dostępne są makarony z różnego rodzaju mąki, warto po nie sięgać w ramach urozmaicenia diety. Spaghetti – przygotowane zgodnie z upodobaniami – to doskonałe danie dla całej rodziny, od dzieci po seniorów. Ciekawą kwestią, jeśli chodzi o spaghetti, jest jego podanie i spożywanie. Niektórzy wolą od razu łączyć makaron z sosem, inni polewają gorący makaron sosem, ale łączą składniki dania dopiero na talerzu. Można go jeść za pomocą łyżki i widelca, jak zwykło robić się w Polsce – lub też za pomocą samego widelca.

Portal Kuchnia-Włoska.pl pomógł nam przy pisaniu tego artykułu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *