Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Burger idealny: 6 kroków do sukcesu

Sezon grillowy za pasem, więc już wkrótce nasze działki i ogrody wypełnią się zapachem skwierczących na rusztach przysmaków. Wraz z wiosna ze zdwojoną silą wybuchnie moda ma burgery, warto więc zawczasu poznać zasady przyrządzania tego przysmaku.

1.Przygotuj właściwe mięso

Burgery najlepiej przyrządzać z mięsa wołowego. zmielonego samodzielnie lub na naszych oczach. By mieć pewność, że burger będzie soczysty, wato celować w kawałek zawierający około 20 proc. tłuszczu.

2.Pozbądź się akcesoriów

W sklepach znajdziemy prasy i kształtki do burgerów, ale nie daj się zwieźć – najlepsze burgery są wyrabiane ręcznie i formowane w dłoniach.

3.Daj mu czas

Burger na patelni jest gotowy do przerzucenia na drugą stronę w chwili, gdy jest dobrze spieczony i łatwo odchodzi od rusztu lub patelni.

4.Daj mu oddychać

Burger nie powinien być zbyt płaski, ponieważ zbyt łatwo się przesuszy – optymalna wysokość to około 2 cm. Tak uformowanego burgera w żadnym wypadku nie dociskaj i nie spłaszczaj na ruszcie, bo utraci cenne soki i smak.

5.Pilnuj temperatury

Ani kolor, ani zapach nie poinformują o tym, że burger jest gotowy lepiej, niż termometr. By mieć pewność, że w mięsie (zwłaszcza kupowanym w formie zmielonej) nie pozostały żadne bakterie, powinno być przyrządzone w temperaturze co najmniej 70 stopni Celsjusza.

6.Zadbaj o sprzęt

Burgera najlepiej grillować na ruszcie, jednak w oczekiwaniu na sezon grillowy zamiennikiem może być patelnia, wbrew pozorom nie grillowa, ale standardowa. Najlepszy efekt uzyskasz, jeśli będzie wykonana z żeliwa, co gwarantuje, że mięso będzie dobrze spieczone z zewnątrz i miękkie oraz soczyste w środku.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *