Co jest potrzebne na grilla? 10 rzeczy, których nie możesz pominąć!
Już wkrótce rozpoczniemy sezon grillowy. Należy pamiętać o kilku drobnych, z pozoru, rzeczach, które zadecydują o tym, czy nasz grill będzie udany. Przedstawiamy poradnik!
Podpałka do grilla
Zanim rozpoczniemy grillowanie i tworzenie potraw, musimy zadbać o to, by odpowiednio rozpalić grilla, a nasze przysmaki nie przesiąknęły chemicznym smakiem i zapachem. Warto wybrać taką podpałkę do grilla, która jest nasączona naturalnymi woskami roślinnymi, pali się jasnym i czystym płomieniem – tłumaczą specjaliści z janniezbedny.pl. Na rynku mamy dostępne podpałki wykonane w stu procentach z drewna, a więc w pełni bezpieczne i ekologiczne.
Odpowiednie przyprawy
W sklepach mamy do dyspozycji wiele produktów gotowych na grilla. Nie zapominajmy, że najlepsze są naturalne przyprawy, zamiast chemicznych mieszanek. Mięso musimy zamarynować z wyprzedzeniem, ale wybierajmy produkty całkowicie pozbawione konserwantów. Najczęściej używanymi przyprawami na grilla są czosnek niedźwiedzi, papryka, pieprz, sole.
Ochrona przed insektami
Aby grill upłynął nam w przyjemnej atmosferze, musimy zabezpieczyć się przed insektami. Popularne są spirale, które spalając się, odstraszają komary, mieszanki ziół, lampy owadobójcze.
Ruszt kempingowy
Dobrym pomysłem jest zakup rusztu kempingowego ze stali nierdzewnej. Do dyspozycji mamy sześć szpikulców, na których z powodzeniem możemy upiec mięso, szaszłyki czy warzywa. Do rusztu dołączony jest pokrowiec, a więc możemy go swobodnie przenosić.
Naczynia plastikowe
Nie zapomnijmy o specjalnych plastikowych lub papierowych tackach, talerzykach i sztućcach. Do wyboru mamy również takie w specjalnych edycjach, np. urodzinowych. Dzięki takim drobnym dodatkom zabawa będzie dużo bardziej kolorowa.
Tacki grillowe
Skoro wspomnieliśmy już o naczyniach, warto dodać także tacki grillowe. Dzięki temu, nawet jeśli ruszt pokryje się sadzą lub przypalonym tłuszczem, nie wpłynie to na jakość naszych produktów. Tacki posiadają specjalne otwory, dzięki czemu tłuszcz jest swobodnie odprowadzany.
Dozownik z wodą
Pamiętajmy, że jeśli przyrządzamy coś na grillu, to nie możemy tego spalić. Mięso musi się robić na żarze, a my nieustająco powinniśmy kontrolować spalanie węgla. Jeżeli pojawi się płomień, skroplmy go delikatnie wodą, aby nie zgasł. Dobrym pomysłem będzie dozownik z wodą, bo nie zgasimy płomieni za bardzo.
Pędzelek silikonowy
Przyda się szczególnie wtedy, gdy będziemy potrzebować posmarować produkty olejem lub marynatą. Dzięki temu będą smaczniejsze, a także łatwiej się upieką. Silikon jest żaroodporny, a więc nie ma ryzyka stopienia czy przypalenia.
Akcesoria na grilla
Nie zapominajmy również o akcesoriach. Podczas grilla przyda nam się dmuchawa z kołowrotkiem, która pomoże nam przy rozpalaniu grilla, szczypce ze stali nierdzewnej, dzięki czemu będziemy kontrolować stopień wysmażenia produktów bez obaw, że się poparzymy. Przydadzą się także rękawice, które chronią zarówno nasze dłonie, jak i przedramiona, np. przed rozgrzanym pryskającym tłuszczem. Dla osób, które często grillują, niezastąpiony będzie termometr, który pokazuje temperaturę danego produktu już po pięciu sekundach. To wydatek rzędu około 100 zł, ale szybko się zwraca.