Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Brownie na każdą okazję

Nie wiesz, jakie ciasto przygotować na urodziny? Szukasz inspiracji na słodki wypiek z okazji romantycznej kolacji? A może potrzebujesz szybkiego przepisu na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości? Bez względu na okazję – sięgnij po brownie. Doskonale sprawdzi się ono w każdej sytuacji, w której zależy Ci na przygotowaniu łatwej i pysznej niespodzianki dla bliskich lub znajomych. Sprawdź, jak zrobić brownie, dzięki któremu Ci się to uda!

 

Brownie – na urodziny, na randkę i na wieczór z książką

Perfekcyjnie kruche z zewnątrz i delikatnie płynne w środku brownie to istny raj dla każdego podniebienia. Nic dziwnego, że to intensywnie czekoladowe ciasto pokochały miliony łasuchów na całym świecie. Co najciekawsze, nie doszłoby do tego, gdyby nie pomyłka jednej z amerykańskich kucharek, która podczas przygotowywania ciasta dla swoich znajomych, zapomniała dodać do niego proszku do pieczenia. W efekcie ciasto, wyjęte przez nią z piekarnika, było zupełnie płaskie. Jak się jednak okazało, jego smak zachwycił gości, dając początek kultowemu dziś wypiekowi. Brownie swoją popularność zawdzięcza nie nie tylko swojemu mocno czekoladowemu smakowi, ale i wyjątkowo uniwersalnemu charakterowi. Jak żaden inny słodki sprawdza się tak doskonale w różnych okolicznościach. Dowód? Z powodzeniem zaserwujesz ciasto czekoladowe z okazji urodzin, na romantyczną randkę czy spotkanie z koleżankami. Równie świetnie brownie smakować będzie na pikniku w plenerze czy podczas jesiennych wieczorów spędzonych pod kocem i z książką w dłoni. Jedno jest pewne – wypiek ten osłodzi Ci każdą chwilę!

Słodki sekret brownie

brownie przepis

By tak się stało, konieczne jest przestrzeganie pewnych zasad, którymi rządzi się intensywnie czekoladowe ciasto zza oceanu. Jakich? Wysokiej jakości składniki, ich właściwe proporcje oraz czas pieczenia – to od nich zależy finalny efekt kulinarnych eksperymentów z brownie. Zaczynając jednak od początku – idealnie brownie powstanie tylko wtedy, gdy użyjesz do niego czekolady o wysokiej zawartości miazgi kakaowej. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić idealne brownie, odpowiedź jest prosta – wystarczy, że półtora tabliczki czekolady rozpuścisz w kąpieli wodnej z dodatkiem masła. Następnie,w osobnej misce ubij mikserem jajka z cukrem. Przesianą mąkę wymieszaj z solą i dodaj do roztopionej i przestudzonej masy czekoladowej. Na koniec połącz ją z ubitą masą jajeczną. Dokładne mieszanie jest kluczowe, jeśli chcesz uniknąć nieprzyjemnych grudek w cieście. Tak przygotowaną masę, po przelaniu do wyłożonej papierem formy należy piec przez około 25 minut w 180 stopniach. W ten sposób ciasto czekoladowe będzie miało odpowiednią konsystencję.

Ciasto czekoladowe z polewą

Nie od dziś wiadomo, że nawet udany wypiek stanie się jeszcze lepszy dzięki odpowiedniemu wykończeniu. W przypadku brownie najlepiej sprawdzi się dekoracja w postaci polewy. By podkreślić smak obłędnie uzależniającego ciasta, przygotuj polewę do brownie na bazie… czekolady! Nie bój się jednak eksperymentować – w zależności od własnych upodobań przygotuj dekorację matową lub błyszczącą, roztopioną ze śmietanką lub mlekiem, w różnych kolorach – z ciemnej, mlecznej lub białej czekolady, a nawet z dodatkiem aromatów – rumowego, miętowego czy cytrusowego. Polewa do brownie sprawi, że to proste, szybkie i uniwersalne ciasto nabierze dodatkowego charakteru, któremu niezwykle ciężko się oprzeć.

Polecamy: serwis kulinarny W Kuchni z Wedlem

 

One Ping

  1. Pingback:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *