Zupa ogórkowa z warzywami i makaronem
przez Redakcja ABC Gotowanie
19 maja 2019

Zupa ogórkowa to jedna z najpopularniejszych propozycji pojawiających się na stołach wielu Polaków. Podawana z dodatkiem makaronu będzie miłym urozmaiceniem klasycznego wydania.
Składniki (4 porcje):
- 4 podudzia kurczaka
- 2 marchewki
- pietruszka
- 1/6 selera
- 15 cm białej części pora
- olej Rapso
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 6 kulek pieprzu czarnego
- 1 łyżka masła
- 1/2 kg ogórków kiszonych
- makaron Il Conte di Roma
- śmietana (opcjonalnie)
- zioła według uznania
- sól, pieprz
- mrożony lub świeży lubczyk (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody.
- Zagotowujemy i zdejmij szumowiny.
- Dodajemy przyprawy (liście, ziele i pieprz). Całość gotujemy ok. 1 godziny.
- W tym czasie ogórki kroimy w kostkę lub ucieramy na tarce.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy masło, ogórki i smażymy całość ok. 5 minut.
- Warzywa obieramy i kroimy według uznania.
- Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju Rapso, dodajemy warzywa i często mieszając podsmażamy przez ok. 5–7 minut.
- Jeśli decydujemy się na wykorzystanie lubczyku, dodaj go na tym etapie do wywaru. Gotujemy przez ok. 2 minuty, a następnie przecedzamy wywar na sitku.
- Do powstałego wywaru dodajemy warzywa i ewentualnie uzupełniamy wrzątkiem. Gotujemy 7–10 minut, według uznania.
- Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz zakwasem ogórkowym.
- Zupę podajemy z kawałkami kurczaka oraz z makaronem Il Conte di Roma.
Jeżeli zupę serwujemy zaraz po jej przygotowaniu, makaron możemy ugotować w zupie, przed dodaniem ogórków. W innym wypadku lepiej gotować go oddzielnie, aby zbyt mocno nie rozmiękł.
Tagi