Zupa bananowa
Słodkie, delikatne ciasto to świetny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty z przyjaciółmi. Wykorzystując do jego przygotowania migdały, możemy sprawić, że będzie to nie tylko pyszna, ale i zdrowa przekąska.
Składniki (4 porcje):
· 5 dużych słodkich (dojrzałych) bananów
· 1.5 litra mleka (może być roślinne)
· Chipsy bananowe Kresto
· Orzeszki pinii Kresto
· 1 wanilia w lasce
· miód (opcjonalnie)
· 4 łyżki oleju Rapso
Wykonanie:
1. Banany kroimy w grubszą kostkę, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy ok. 7-10 minut.
2. Mleko przelewamy do garnka, wanilię przekrajamy na pół, nożem wyskrobujemy nasionka i przekładamy do garnka wraz z pozostałymi połówkami wanilii. Całość gotujemy ok. 3 minuty.
3. Do mleka dodajemy podsmażone banany, gotujemy 2 minuty, wyciągmy połówki wanilii i całość blendujemy.
4. Jeżeli zupa wymaga dosłodzenia, dokładamy miód według uznania.
5. Na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe.
6. Przelewamy zupę na talerze, dodajemy chipsy bananowe oraz plasterki świeżych bananów i całość posypujemy sprażonymi orzeszkami.
7. Gotowe danie najlepiej podawać na ciepło.