Teraz czytane
Zasady bezpiecznego ubioru kucharskiego

Zasady bezpiecznego ubioru kucharskiego

Zasady bezpiecznego ubioru kucharskiego 11

Praca w kuchni to zajęcie wymagające ciągłego skupienia i troski o detale: zarówno o jakość przygotowywanych potraw, jak i o bezpieczeństwo całej załogi w trakcie wykonywania zadań. W kuchni bardzo często praca odbywa się w pośpiechu i pod presją czasu, aby jak najszybciej dostarczyć gościom zamówione dania.

Bezpieczny ubiór do pracy w kuchni

Praca w kuchni to zajęcie wymagające ciągłego skupienia i troski o detale: zarówno o jakość przygotowywanych potraw, jak i o bezpieczeństwo całej załogi w trakcie wykonywania zadań. W kuchni bardzo często praca odbywa się w pośpiechu i pod presją czasu, aby jak najszybciej dostarczyć gościom zamówione dania. Kucharz, który często jednocześnie pracuje nad kilkoma zamówieniami w tym samym czasie, bywa narażony na zabrudzenia odzieży spowodowane przez bulgocący w garnku pyszny sos do makaronu, spadający z blatu kawałek soczystego pomidora lub oblanie gorącą zupą. O ile zabrudzenia są niezwykle dokuczliwe i niezbyt przyjemne, ale nie stwarzają bezpośredniego zagrożenia dla kucharzy i innych pracowników kuchni, o tyle oblanie gorącą cieczą może stanowić realne niebezpieczeństwo. Aby do minimum ograniczyć te zagrożenia i zadbać o bezpieczeństwo, warto zapewnić pracownikom odpowiednią odzież kucharską. Jednym z najważniejszych elementów stroju kucharza, który pozwala chronić zarówno odzież przed plamami jak i skórę przed oparzeniami, jest fartuch kucharski. Zakładany na ubranie jako dodatkowa warstwa, chroni przed powstawaniem plam, zamoczeniem odzieży i drobnymi oparzeniami.

Fartuch kucharski do zadań specjalnych

Wybierając fartuch kucharski dla pracowników restauracji, warto mieć na uwadze przede wszystkim względy praktyczne i funkcjonalne. Dobry fartuch to przede wszystkim taki, który chroni skórę i odzież, ale jednocześnie świetnie się prezentuje. Dużą popularnością w profesjonalnych restauracjach cieszą się fartuchy uszyte z dobrej jakości materiałów wodoodpornych, które bardzo skutecznie chronią odzież zarówno przed delikatnie pryskającym sosem jak i większymi wypadkami, np. rozlaną zupą czy kawą. Równie ciekawą opcją są fartuchy kuchenne uszyte z mieszanki bawełny i włókien syntetycznych, które również bardzo dobrze chronią przed zabrudzeniami, ale jednocześnie przepuszczają powietrze, zapewniając odpowiednią wentylację i tym samym podnosząc komfort pracy, zwłaszcza w cieplejsze dni, kiedy temperatura powietrza w kuchni jest wysoka. Niezależnie od wybranej opcji, warto zwrócić uwagę na wysoką jakość materiału, który powinien być odporny na odkształcenia i deformacje, a także zachowywać swój kształt i właściwości nawet pomimo częstego prania w wysokich temperaturach.

Fartuch kucharski dla wymagających

Myśląc o bezpiecznym stroju do pracy w kuchni nie sposób nie wziąć pod uwagę, że musi on być wygodny i nie może krępować ruchów kucharzy. Takie też powinny być fartuchu kucharskie: dopasowane do sylwetki, bez zbędnych elementów ozdobnych, które mogłyby zaczepiać się o sprzęt kuchenny. Warto postawić na modele o średniej długości, które są wystarczająco długie, aby chronić nogi i spodnie kucharskie, ale także nie za długie, aby zapewnić swobodę poruszania się. Ważnym elementem jest także pasek, który umożliwia dopasowanie fartucha do sylwetki: zawiązywany z przodu lub z tyłu, zależnie od indywidualnych preferencji. Ciekawą propozycją jest fartuch kucharski z kieszenią na drobiazgi, które każdy kucharz chciałby mieć zawsze przy sobie.

 

Zobacz również
krojenie pizzy

Fartuchy kucharskie spełniają w restauracjach podwójną funkcję: oczywiście mają za zadanie chronić odzież i skórę, ale także podkreślają charakter lokalu. Solidnie wykonane, eleganckie i dobrej jakości: świadczą o wysokiej klasie restauracji i stanowią jej najlepszą wizytówkę.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry