Teraz czytane
Kawiarki – wszystko, co trzeba wiedzieć

Kawiarki – wszystko, co trzeba wiedzieć

Kawiarki – wszystko, co trzeba wiedzieć 11

Kawa jest obecnie najpopularniejszą używką – wiele osób zaczyna swój dzień właśnie od niej, jako że świetnie pobudza do działania. Jest wiele sposobów parzenia kawy – w ekspresie, w kawiarce, czy po prostu rozpuszczając ją we wrzątku. Najlepszy sposób powinien być szybki i dawać smaczną kawę – w rankingu szybkości i smaku najlepiej wypadają kawiarki. Jak parzyć kawę w kawiarce? Co warto wiedzieć o kawiarkach?

Jak wybrać i gdzie kupić kawiarkę?

Kawiarkę najczęściej można kupić w większych sklepach lub na stoiskach poświęconych kawie – jeśli w naszym mieście jest sklep z kawą i herbatą, prawdopodobnie będą w nim także dostępne kawiarki. Najczęściej kawiarki dostępne są w dwóch wersjach – wykonane ze stali lub z aluminium. Najlepiej, jeżeli stop będzie czysty, ponieważ różne domieszki, pod wpływem wysokiej temperatury mogą utleniać się lub wydzielać substancje toksyczne. Materiały niskiej jakości mogą także zmieniać smak kawy. Dlatego nie warto oszczędzać na zakupie kawiarki, tylko dokonać jej zakupu w profesjonalnym sklepie. Płacąc nieco więcej za lepszej jakości kawiarkę, zyskujemy gwarancję, że posłuży nam ona dłużej i na pewno będzie bezpieczna dla zdrowia.

Jak parzyć kawę w kawiarce?

Dla wielu osób kawiarka jest skomplikowanym urządzeniem – może to zniechęcać przed jej użyciem – niemniej korzystanie z kawiarki wcale nie jest tak trudne, jak by się mogło wydawać. Zacznijmy od tego, że każde urządzenie składa się z:

Zobacz również
Jak wybrać odpowiednie wałki do ciasta i blachy do pieczenia, aby osiągnąć doskonałe wypieki? 15

  • dolnego, odkręcanego zbiornika na wodę, który styka się bezpośrednio z kuchenką; co ważne posiada on wentyl, którym wydostaje się nadmiar pary wodnej;
  • sitka, w którym umieszcza się zmieloną kawę, przez ten pojemnik paruje woda z dolnego zbiornika i skrapla się jako gotowa kawa;
  • największej części, czyli zbiornika na gotową kawę, często posiada on lejek, by wygodniej można było rozlewać kawę do kubków.

Parzenie kawy w kawiarce jest bardzo proste. Po pierwsze należy rozkręcić urządzenie na wyżej wymienione trzy części. Do najniższego pojemnika nalewamy wodę – co istotne poziom płynu powinien sięgać nieco poniżej wentyla, w przeciwnym razie wytworzone ciśnienie może być zbyt wysokie. Kolejnym krokiem jest wypełnienie sitka mieloną kawą – niekórzy lubią kawę zrobioną z dwóch łyżeczek, inni wolą trzy. Ważne, żeby kawy nie było za dużo, najlepiej jest także nie ugniatać jej, tylko zostawić nieco luźniejszą – parująca woda łatwiej może wtedy przenikać przez kawę. Gotowy napój gromadzi się w górnym zbiorniku – gdy zobaczymy, że kawa wypełniła już pojemnik, można wyłączyć kuchenkę, przelać gotową kawę do kubków lub filiżanek i cieszyć się jej smakiem oraz szybkością wykonania.

View Comment (1)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry