Teraz czytane
Włoskie babki drożdżowe – idealny przysmak na Wielkanoc

Włoskie babki drożdżowe – idealny przysmak na Wielkanoc

Włoskie babki drożdżowe - idealny przysmak na Wielkanoc 11

Podczas świąt wielkanocnych spędzamy czas z rodziną, cieszymy się wiosenną pogodą i zajadamy się wyjątkowymi smakołykami. Niektóre z tradycyjnych potraw goszczą na naszych stołach jedynie raz w roku, dlatego tak chętnie po nie sięgamy i rozkoszujemy się ich smakiem. Miękkie, puszyste babki są symbolem Wielkanocy i nieodłącznym elementem tych świąt. Można przygotować je samodzielnie lub po prostu kupić jako gotowy wypiek. My podpowiadamy, gdzie znajdziecie najlepsze wielkanocne babki i to we włoskim stylu!

Babka wielkanocna – królowa wśród wielkanocnych wypieków

To smaczne ciasto jest znane nam od samego dzieciństwa. Najczęściej pojawia się na naszych stołach głównie w okresie wielkanocnym i kojarzy nam się z pierwszymi podrygami wiosny. Babki mogą występować w różnych wersjach – mogą to być babki drożdżowe, piaskowe o smaku cytrynowym, marchewkowym, czekoladowym, czy orzechowym. Pomysłów na to ciasto nie brakuje, a ograniczać może nas jedynie nasza fantazja. Najważniejsze jednak, aby wielkanocna babka była aromatyczna, miękka, wilgotna i puszysta.

Pierwsze babki gościły na naszych stołach już w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Ich nazwa została zaczerpnięta od kształtu spódnic noszonych przez ówczesne kobiety. Podczas gdy pod bacznym okiem gospodyń wypiekały się ciasta, żaden mężczyzna nie mógł pojawić się w kuchni, gdyż zwiastował on pecha. Nieudana babka wielkanocna była wielką kompromitacją dla gospodyni.

Włoskie babki drożdżowe - idealny przysmak na Wielkanoc 17

Tradycja wypiekania babek na Wielkanoc zakorzeniła się w naszej kulturze i jest praktykowana do dzisiaj. Niezaprzeczalnie to właśnie drożdżowe baby cieszą się największą popularnością wśród wielkanocnych wypieków.

Wielkanoc w towarzystwie znakomitych babek włoskich

Nie tylko Polacy na święta wielkanocne zajadają się wybornymi babkami. Ten zwyczaj znany jest również we Włoszech. Na święta wielkanocne Włosi wypiekają La Colombę. Powstała ona w latach 30. XX wieku z inicjatywy Dino Villaniego będącego dyrektorem w firmie Motta, specjalizującej się w różnego rodzaju wypiekach cukierniczych, słynącej m.in. z wypieków panettone, czyli włoskiej babki bożonarodzeniowej. Dino wpadł na pomysł, aby zacząć piec babki na Wielkanoc i w ten sposób narodziła się La Colomba. Babka wyróżnia się podobną recepturą jak panettone – klasyczny przepis obejmuje: mąkę, masło, jajka, cukier, kandyzowaną skórkę pomarańczową i znajdujące się na jej wierzchu migdały. Włoska babka posiada jednak nietypowy kształt gołębicy, symbolizującej pokój i odrodzenie. Colomba szybko zdobyła uznanie konsumentów i stała się tym samym tradycyjnym włoskim ciastem wielkanocnym.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 15

Włoskie babki drożdżowe - idealny przysmak na Wielkanoc 19

Włoskie babki wyróżniają się niezwykłym aromatem i smakiem, są miękkie i puszyste. Najlepsze babki prosto z Włoch dostępne są w sklepie internetowym Schronisko Bukowina. W ofercie sklepu można znaleźć rozmaite wersje tych przysmaków. Co powiecie na Colombę z kremem Baileys, czy tradycyjne panettone z rodzynkami lub włoską babkę z cytrynowym nadzieniem? Na samą myśl cieknie ślina! Zadbaj o to, by na Twoim wielkanocnym stole nie zabrakło tego wyjątkowego wypieku!

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry