Teraz czytane
Jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi? Czym je nadziać?

Jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi? Czym je nadziać?

Jak wykonać najlepsze ciasto na pierogi? Czym je nadziać? 11

Każdy z nas ma sprawdzony sposób na ciasto na pierogi. Jedni wolą je z dodatkiem jajka, inni bez. Niektórzy będą sparzać je wrzątkiem, a inni polewać letnią wodą. Od tego, w jakiej kolejności i w jaki sposób będziemy dodawać poszczególne składniki, będzie zależeć elastyczność ciasta oraz jego smakowitość. Zobacz więc, w jaki sposób wykonać najlepsze ciasto na pierogi i z jakimi dodatkami najlepiej smakuje.

Jak zrobić ciasto na pierogi – instrukcja krok po kroku

Przygotowanie miejsca pracy

Do wykonania ciasta na pierogi niezbędne jest przygotowanie stanowiska pracy. Przyda się spory kawałek blatu lub stół, na którym ustawimy stolnicę. Jeśli ktoś nie ma stolnicy, może wykorzystać silikonową podkładkę, na której przygotuje i rozwałkuje ciasto. W miejscu pracy warto też naszykować sobie wszystkie niezbędne do przygotowania pierogów produkty, a w szczególności mąkę, którą będziemy podsypywać ciasto, jeśli wyjdzie nam zbyt klejące.

Naszykowanie niezbędnych produktów

Podczas przygotowania ciasta na pierogi trzeba działać szybko. Kiedy sparzymy mąkę, należy natychmiast zagniatać ciasto, dodając uprzednio pozostałe składniki, bo inaczej pierogi nie będą udane. Nie ma tu czasu na zastanawianie się i szukanie po szafkach niezbędnych produktów np. oleju. Wszystko powinno być pod ręką, aby ciasto zagnieść jak najszybciej i nie dopuścić do jego przesuszenia. Jeśli więc wiemy, że w przepisie znajduje się jajko, umyjmy je i wybijmy do miseczki już wcześniej. Jeżeli jednym ze składników jest oliwa z oliwek, postawmy butelkę tuż przed stolnicą. To naprawdę ułatwia sprawę i usprawnia proces wykonania ciasta.

Proces twórczy

Kiedy naszykujemy podstawowe produkty do wykonania ciasta na pierogi, czyli: mąkę, sól, olej, jajko (nie każdy przepis tego wymaga), gorącą lub letnią wodę lub mleko, wtedy przystępujemy do działania. Przesypujemy za pomocą sitka mąkę na stolnicę, wsypujemy odpowiednią ilość soli i mieszamy ją dokładnie z mąką. Następnie wybijamy jajko do miseczki i ustawiamy je na blacie. Potem zagotowujemy wodę w czajniku, a kiedy się zagotuje, odlewamy z niej około szklanki wody (wszystko zależy od proporcji przepisu) i albo sparzamy wrzątkiem mąkę, albo czekamy chwilę aż przestygnie i letnią wodą polewamy mąkę, mieszając ją przy tym cały czas nożem. Następnie dodajemy olej oraz jajko, „siekamy” chwilkę nożem i zagniatamy ręcznie całość ciasta, aż utworzy się elastyczna i jednolita kula. Tę kulę przykrywamy następnie ściereczką i zostawiamy ciasto na parę minut, aby „odpoczęło”. Następnie odkrawamy nożem po kawałku ciasta, dbając o to, by reszta pozostała dokładnie przykryta ścierką i nie obsychała. Posypujemy mąką stolnicę, kładziemy ciasto, bierzemy do ręki wałek i rozwałkowujemy ciasto na jak najcieńsze płaty (dbamy jednak, aby nie przesadzić, bo zbyt cienkie ciasto nie utrzyma farszu i rozpadnie się w trakcie gotowania). Z ciasta wykrawamy np. za pomocą szklanki  – koła, a na ich środku układamy farsz. Potem zalepiamy dokładnie brzegi ciasta i odstawiamy na talerz.

Dokładny przepis na ciasto na pierogi i sposób jego wykonania znajdziesz tutaj>>

Czas gotowania pierogów

Kiedy uzbieramy odpowiednią ilość pierogów do ugotowania np. 12 lub więcej (wszystko zależy od pojemności garnka), wówczas wrzucamy je na gotującą się, osoloną wodę. Pamiętajmy, aby garnek, w którym gotujemy pierogi, był jak najszerszy, aby pierogi się ze sobą nie stykały, nie potrącały, bo to zwiększy ryzyko pęknięcia. Po wrzuceniu pierogów do garnka czekamy aż wypłyną na wierzch i od tego momentu ustawiamy minutnik na około 3 minuty. Zmniejszamy przy tym płomień pod palnikiem, bo w przeciwnym razie woda na pierogi szybko by nam wykipiała.

Najlepszy farsz na ciasto pierogowe

Farsz na pierogi może być najróżniejszy. Jedni uwielbiają je na słono, inni na słodko. W wersji słonej można nadziewać pierogi serem i ziemniakami, kaszą, mięsem, szpinakiem. W słodkim wydaniu najlepiej smakują pierogi z owocami np. z truskawkami lub jagodami.

Pierogi z truskawkami

Do farszu na pierogi nie potrzebujemy zbyt wielu wymyślnych składników. Wystarczą świeże lub mrożone truskawki, cukier i cynamon. Do polania takich pierogów najlepiej sprawdzi się słodka śmietanka lub jogurt wymieszany z cukrem. Najlepiej smakują letnią porą, choć jeśli zjadamy je w środku zimy, z mrożonych truskawek, przywodzić będą na myśl beztroskie, wakacyjne chwile.

Zobacz również
Jak przygotowywać prawdziwe hiszpańskie jedzenie, jak z restauracji? 15

Poznaj sprawdzony przepis na pierogi z truskawkami>>

Pierogi ukraińskie z ziemniakami

Do farszu na pierogi ukraińskie z ziemniakami potrzebujemy przede wszystkim kawałka tłustego lub półtłustego sera, ugotowanych ziemniaków oraz odrobinę przysmażonej cebulki. Proporcje farszu to np. 500 g białego twarogu, 500 g ugotowanych ziemniaków, jedna cebula, 2 łyżeczki soli, trochę pieprzu. Tego typu farsz jest bardzo sycący, nie zjemy go więc zbyt wiele.

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem to lżejsza wersja tego smacznego dania. Nie tylko lżejsza dla układu pokarmowego, ale również kalorycznie. Szpinak, jak każde warzywo, zawiera mało kalorii, a przy tym dostarcza nam cennego kwasu foliowego, warto więc od czasu do czasu zdecydować się na tę wersję pierogów. Do farszu na pierogi ze szpinakiem przyda się albo młody szpinak, który pokrojony przesmażamy na patelni, dodając później do niego przeciśnięty czosnek oraz sól, albo też szpinak mrożony, który jednak musimy dobrze odcisnąć z wody. Proporcje na ten farsz to np. 500 g szpinaku, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki soli, trochę pieprzu, masło do przesmażenia szpinaku (może być też oliwa z oliwek).

Pierogi z kaszą

Pierogi z kaszą to nie tylko gratka dla koneserów. Bo to nie musi być od razu ciężka wersja kaszy gryczanej z serem i cebulką. Można też wykonać bardziej wyszukany farsz w postaci kaszy bulgur zmieszanej z suszoną śliwką oraz gęsiną. Tego typu smaki sprawdzą się nie tylko na niedzielny obiad, ale i podczas świąt.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry