Teraz czytane
Wiedza na talerzu, czyli żywność tradycyjna w kulturze, turystyce i dietetyce

Wiedza na talerzu, czyli żywność tradycyjna w kulturze, turystyce i dietetyce

konferencja zywnosc tradycyjna w kulturze turystyce i dietetyce
Czy tradycyjna żywność ma szansę powrotu na nasze nowoczesne (zdrowe?) stoły? O historii na talerzu i trendach żywieniowych można posłuchać podczas konferencji „Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce”, 17 maja w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji w Warszawie. Gościem specjalnym wydarzenia będzie podróżniczka, pisarka i dziennikarka Beata Pawlikowska. Nasyceni wiedzą nie odejdą z pustym żołądkiem! W planie także piknik na terenie kampusu SGTiR przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie.

Gąszcz przepisów w książkach i sieci, blogi o gotowaniu, programy kulinarne i około kulinarne w telewizji – to niezawodny dowód na to, że kochamy gotować… lub co najmniej jeść. Przy niezliczonych źródłach wiedzy nietrudno jednak zboczyć na kulinarne bezdroża.

Szczypta wiedzy o tradycji gotowania nie tuczy, za to gwarantuje fascynującą podróż kulinarną dla miłośników kuchni, praktyków gastronomii i hotelarstwa, a także dla wszystkich smakoszy. Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji w Warszawie zaprasza na konferencję pt. ‘Miejsce żywności tradycyjnej w kulturze, turystyce i dietetyce’ – 17 maja.

Konf_Historia_na_talerzu_Plakat

W menu między innymi: socjopsychologiczne aspekty żywności tradycyjnej, polska kuchnia – tradycja i współczesność, mistycyzm na talerzu, turystyczne szlaki kulinarne z przystankiem na Mazowszu i w Wielkopolsce, model śródziemnomorski w profilaktyce zdrowia oraz technologie wytwarzania żywności. A co na deser? Spotkanie z podróżniczką, pisarką i dziennikarką, Beatą Pawlikowską!

– „Na konferencji naukowej w dniu 17 maja w SGTiR będzie nie tylko smacznie, ale również merytorycznie. Podczas konferencji wystąpią liczni eksperci w dziedzinie żywności, gastronomii, turystyki oraz dietetyki. Spodziewam się ciekawych dyskusji i mam nadzieję, że konferencja zapoczątkuje serię badań na temat kreatywnego i aktywnego kształtowania roli żywności tradycyjnej w codziennym życiu” – zapowiada organizator wydarzenia, dr Piotr Dominik, wykładowca i opiekun Koła Naukowego Dietetyk w Szkole Głównej Turystyki i Rekreacji.

Ucztę dla umysłu uzupełni coś dla ciała. Organizator zapowiada piknik na terenie kampusu SGTiR przy ul. Stokłosy 3 w Warszawie. Szczegóły wydarzenia poznamy już wkrótce!

Piknik_Zywnosc_tradycyjna

Zobacz również
Jakie wino do dziczyzny? Klucz do harmonijnego połączenia smaków 13

MIEJSCE ŻYWNOŚCI TRADYCYJNEJ W KULTURZE, TURYSTYCE I DIETETYCE
17 maja 2016 r., SGTiR, Warszawa, ul. Stokłosy 3
Rejestracja za pośrednictwem formularza on-line do 15 maja 2016.
Więcej informacji o konferencji i program: www.sgtir.edu.pl

Patronat Honorowy: Marszałek Województwa Mazowieckiego, Samorząd Województwa Mazowieckiego, Polska Organizacja turystyczna, Szkoła Główna Turystyki i Rekreacji.

Patronat Merytoryczny: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków, Polska Federacja Turystyki Wiejskiej „Gospodarstwa Gościnne”, Polskie Towarzystwo Przyjaciół św. Hildegardy, Instytut Wiedzy i Umiejętności, Instytut Turystyki SGTiR.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry