Teraz czytane
Tajemnice baristów – techniki parzenia kawy

Tajemnice baristów – techniki parzenia kawy

Tajemnice baristów – techniki parzenia kawy 11

Kawa – napój bogów, doskonały sposób na rozpoczęcie dnia i relaks przy książce. Jeśli jednak zapytamy kilku osób na ulicy, jak przygotowują swoją kawę, prawdopodobnie otrzymamy od nich diametralnie różne odpowiedzi. A co dopiero w sytuacji, w której zapytamy o to samo baristów. Istnieje wiele metod parzenia kawy i każdy z nich jest dobry. Na które warto zwrócić szczególną uwagę?

Kawiarka – szybko i elegancko

Parzenie kawy w kawiarce to sama przyjemność. Jeśli nie masz ekspresu ciśnieniowego, nie musisz od razu rezygnować z przyjemności picia doskonale zaparzonej kawy. Wystarczy tylko kawiarka, a zatem metalowe urządzenie, które za pomocą pary wodnej wypycha wodę (poprzez kawę) do głównej komory, w której ląduje gotowy napój. Kawa zaparzona w ten sposób jest esencjonalna i niezwykle pyszna – znacznie lepsza, niż tak zwana „parzonka”, czyli mielona kawa parzona w kubku. Pamiętaj jednak, że taka kawa powinna być parzona maksymalnie 5 minut. Dłuższe przetrzymanie jej na ogniu może sprawić, że będzie przepalona i niezbyt smaczna.

Aeropress – nowa moda, która szybko się przyjęła

Niektórzy twierdzą, że kawa z aeropressu przebija wszystkie inne. Czy tak jest rzeczywiście? To trzeba sprawdzić samodzielnie. Aeropress jest bardzo prostym w użyciu urządzeniu, które wygląda jak duża strzykawka. Jest też stosunkowo niedrogi i prosty do wyczyszczenia, dlatego ma naprawdę wielu zwolenników. Kawę umieszcza się w cylindrze z filtrem, przez który – za pomocą tłoka – przeciska się kawę. Proste, szybkie i naprawdę eleganckie.

Drip – klasyczna metoda przygotowania kawy

To urządzenie dość podobne do aeropressu, jednak znacznie starsze, a także troszkę wolniejsze. Polega na powolnym spadaniu, sączeniu się kropli kawy do naczynia. Istnieje również metoda, zwana cold drip, która pozwala na tworzenie kawy na zimno w ten właśnie sposób. Drip wydobywa z kawy to, co w niej najlepsze – kwasowość oraz owocowe aromaty. Jeśli uwielbiasz alternatywne metody parzenia, drip z całą pewnością jest dla Ciebie. Pamiętaj jednak, że do parzenia kawy tą metodą, konieczne jest używanie naprawdę dobrych jakościowo ziaren. Drip jest w stanie wyłonić każdy mankament, który w innych metodach parzenia pewnie przeszedłby bez zauważenia.

Ekspres – wygodnie i szybko

Ostatnią metodą parzenia kawy jest korzystanie z ekspresu. Tu oczywiście możemy mówić o przeróżnych urządzeniach – ekspresie przelewowym, kolbowym, automatycznym czy na kapsułki. Nespresso to świetny przykład ekspresu, który nie wymaga zupełnie żadnej ingerencji – wystarczy włożyć kapsułkę i wcisnąć guzik. Inne wymagają od nas trochę więcej pracy. W kawiarniach zwykle spotkasz się z ekspresem kolbowym, który robi pyszne espresso, na bazie którego powstają różne rodzaje kaw. W domu niekoniecznie każdy ma ochotę na takie eksperymenty. Stąd właśnie pomysł z ekspresem na kapsułki wydaje się idealnie skrojony do potrzeb domowych. Zresztą, o tym więcej przeczytasz na https://www.nespresso.com/pl/pl/.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 15

To oczywiście nie wszystkie metody parzenia kawy, jakie istnieją. Jest ich dużo, dużo więcej, a spodziewamy się, że powstawać będą kolejne. Dzięki temu świat kawy jest tak bogaty.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry