Teraz czytane
Jakie sosy wybrać do dań kuchni meksykańskiej?

Jakie sosy wybrać do dań kuchni meksykańskiej?

Jakie sosy wybrać do dań kuchni meksykańskiej? 11

Polacy pokochali kuchnię meksykańską! Charakterystyczne sycące dania i przekąski to nie tylko popularne fast foody, ale również potrawy, które możemy przyrządzić w domowym zaciszu. Przepisy wcale nie są takie skomplikowane, szczególnie jeśli wykorzystasz gotowe sosy. Które sprawdzą się najlepiej w daniach kuchni meksykańskiej?

Kuchnia meksykańska – czyli jaka?

Kuchnia z Meksyku to prawdziwa feeria barw i smaków. Potrawy są nie tylko przepyszne, ale również pięknie prezentują się na talerzu. Dania meksykańskie składają się przede wszystkim z fasoli, papryki chili, kukurydzy i pomidorów, królują w nich także aromatyczne sosy. W listopadzie 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, ponieważ jest ona wzorcem kulturowym zawierającym receptury znane od wieków. Co ciekawe, historycznie kuchnia meksykańska była w zasadzie niemal wyłącznie wegetariańska. Dopiero pod hiszpańskim wpływem pojawiła się w niej wołowina i wieprzowina, co zaowocowało powstaniem chyba najlepiej znanego na świecie meksykańskiego dania, czyli chili con carne. Trudno wyobrazić sobie także potrawy i przekąski bez tortilli serwowanych w najróżniejszy sposób. Pierwsze kukurydziane placki powstały podobno… 500 lat przed naszą erą! Obecnie możemy kupić je w zasadzie w każdym sklepie – i dobrze, ponieważ dzięki temu przygotowanie meksykańskich dań i przekąsek stało się jeszcze prostsze. Możesz sięgnąć także po gotowe sosy i tym samym dodatkowo ułatwić sobie zadanie. Którą kompozycję wybrać?

Chili con carne

Sos meksykański – aromatyczny dodatek do tortilli, tacos i burrito

Sos meksykański to – jak sama nazwa wskazuje – kwintesencja kuchni meksykańskiej. W jego składzie znajdziesz aromatyczne, dojrzałe pomidory, słodką paprykę oraz wyjątkową kompozycję ziół – takie połączenie idealnie uzupełni każdą meksykańską potrawę. Wyrazisty sos meksykański doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – dzięki temu możesz wykorzystać go nie tylko do dań obiadowych, ale również przekąsek czy lunchu. Najprostsze dania to sosy z dodatkiem warzyw i mięsa mielonego z tortillą czy ryżem. Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne dania jednogarnkowe, sos meksykański to doskonała baza – taką potrawę przygotujesz w kilka chwil! Sos meksykański doskonale pasuje także do innych potraw. Wypróbuj ten dodatek do burgerów, zapiekanek czy pizzy, by nadać im zupełnie nowego charakteru.

Sos meksykański i salsa mexicana

Sos salsa mexicana – pyszne uzupełnienie meksykańskich dań i przekąsek

Sos salsa mexicana to zdecydowanie obowiązkowa pozycja w kuchni wszystkich miłośników kuchni meksykańskiej! Przygotowuje się go z drobno posiekanych lub zblendowanych warzyw i przypraw, a bazą najczęściej są pomidory i papryka. Sos salsa jest na tyle uniwersalny, że można dodać go do wszystkiego, począwszy od mięsa mielonego po grillowane warzywa, tacos czy burrito. Gotowy sos salsa to wyczuwalne kawałki warzyw, kremowa konsystencja i starannie dobrane przyprawy: całość zadziwia wyrazistością i zaskakuje oryginalnym smakiem. W wydaniu na zimno sos salsa mexicana będzie doskonałym dodatkiem na przykład do nachosów – to sposób na oryginalną imprezową przekąskę. Meksykańskie sosy świetnie sprawdzają się w tej roli, niezależnie od tego, czy szykujesz imprezę tematyczną, czy też po prostu masz ochotę na coś pysznego. Spróbuj także zastąpić ketchup sosem salsa – przekonasz się, że meksykańska alternatywa doskonale łączy się z zapiekankami, frytkami czy grillowanym mięsem.

Zobacz również
Kolorowe wypieki - jak stworzyć słodkie kompozycje z użyciem barwników? 15

Zapiekane nachosy

Czy wszystkie sosy meksykańskie są bardzo ostre?

Niektóre potrawy kuchni meksykańskiej – na przykład chili con carne – są rzeczywiście bardzo wyraziste i pikantne. Nie znaczy to jednak, że miłośnicy łagodniejszych smaków nie znajdą w niej nic dla siebie! Gotowe sosy meksykańskie nie są aż tak ostre – co wcale nie znaczy, że będą mniej smaczne! Wręcz przeciwnie. Sięgając po gotowe propozycje masz pewność, że znajdziesz w nich kompozycje składników i przypraw rodem z kuchni meksykańskiej. Jeśli ostre dania i sosy to nie Twoja bajka, możesz przygotować także sos sour cream lub… po prostu wykorzystać kwaśną śmietanę jako dodatek. To doskonały sposób na stopniowanie ostrości! Nie musisz obawiać się tej przysłowiowej ostrości kuchni meksykańskiej – po prostu dostosuj smak do indywidualnych preferencji.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry