Teraz czytane
Poznajcie przepisy na ciasta „coś z niczego”, które zawsze się udają

Poznajcie przepisy na ciasta „coś z niczego”, które zawsze się udają

Poznajcie przepisy na ciasta "coś z niczego", które zawsze się udają 11

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, ale akurat w szafce nic nie mamy. Na szczęście wtedy z pomocą przychodzimy my i nasze pomysły na ciasta „coś z niczego”. Rzeczywiście zawsze się udają i nie są też czasochłonne, a ich smak naprawdę dobry.

Ciasto na szybko

Życie potrafi zaskakiwać i to nie zawsze tak, jak tego oczekujemy. O ile większość z nas lubi odwiedziny gości, nawet te niezapowiedziane, to jedna sytuacja się komplikuje, gdy nie mamy ich czym poczęstować. Na szczęście wtedy wystarczy przygotować ciasto z naszego przepisu, które jest szybkie i nie jest czasochłonne. Potrzebujemy 4 białka z jaj, które ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich 100 gram cukru oraz łyżeczkę cynamonu. Całość delikatnie mieszamy, a na końcu dodajemy jeszcze pół szklanki mąki pszennej. Znowu wszystko mieszamy. Masę nakładamy łyżką na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Możecie też wykorzystać dekoracje cukrowe, którymi ozdobicie ciasteczka. Gwarantujemy, że obłędnie smakują na ciepło i na zimno.

Poznajcie przepisy na ciasta "coś z niczego", które zawsze się udają 17

Prawie jak tort

Któż z nas nie lubi tortów? Pewnie niewiele jest takich osób. Jednak torty wydają się bardzo czasochłonne w przygotowaniu i w sumie takie są. Ale my znamy przepis na prawie tort. Ok, trochę mu do tortu brakuje, ale rzeczywiście to ciasto także jest obłędne w smaku i łatwo je wykonać. Potrzebujemy wysokiej miski, do której wbijamy 4 jajka. Dodajemy połowę szklanki mleka i tyle samo oleju oraz szklankę cukru. Całość ubijamy na gładką masę na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy jeszcze 2 szklanki mąki pszennej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Ponownie wszystko mieszamy. Teraz możemy już masę przełożyć na tortownice pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Gdy będzie gotowe przekrawamy je w poprzek i smarujemy ulubionym kremem orzechowym. Oba plastry łączymy. Dla jeszcze lepszej estetyki przydadzą się dekoracje cukrowe na tort. I teraz wasz wypiek nie będzie wyglądał jak zwykłe ciasto, lecz prawdziwy tort z cukierni. A trzeba przyznać, że jego smak jest obłędny.

Ciasteczka maślane – pyszne i szybkie

Możemy również bardzo łatwo przygotować ciasteczka maślane. Tym bardziej, że rzeczywiście nie nastręcza to problemów i jest łatwe. Potrzebujemy rzecz jasna masła. Wystarczy tylko połowa kostki, którą roztapiamy. Czekamy aż masło przestygnie i w międzyczasie do miski wbijamy dwa jajka, dodajemy pół szklanki cukru oraz łyżkę śmietany kremówki. Dolewamy też masło. Wszystkie składniki łączymy, ugniatając, aż powstanie jednolita masa. Teraz formujemy z niej rulon i kroimy na plastry. Ciasteczka umieszczamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Możecie jeszcze surowe ciastka przesmarować delikatnie białkiem jaj i posypać kryształkami cukru. Wtedy efekt będzie jeszcze lepszy, a ciastka smaczniejsze. Zatem nie pozostaje już nic innego jak tylko wziąć się do pracy i przygotować tak smaczne łakocie.

Poznajcie przepisy na ciasta "coś z niczego", które zawsze się udają 19

Zobacz również
Jak stworzyć niesamowity tort leśny mech? 15

Deser na szybko i kolorowo

Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego na szybko i na kolorowo, to możecie przygotować naszą kolejną propozycję. Tym razem będzie to deser owocowy. Wystarczy tylko pokroić w kostkę jednego banana, jedno jabłko oraz gruszkę, a także pokroić w poprzek winogrona. W międzyczasie do blendera wrzucamy dwie garści malin i blendujemy je na gładką masę. Następnie dodajemy do niej kubeczek jogurtu roślinnego. Całość mieszamy łyżką. Porcję owoców umieszczamy w małym kubeczku i dodajemy kilka łyżek masy malinowej. Powtarzamy czynności aż owoce i masa się nam skończą. Deser umieszczamy w lodówce. A w tym czasie, gdy się chłodzi, do naczynia przelewamy jogurt roślinny o smaku truskawkowym i dodajemy do niego 8 łyżek wiórek kokosowych. Znowu wszystko mieszamy. Teraz wyciągamy już kubeczki z owocami i masę i do każdego dokładamy łyżkę jogurtu z wiórkami. Choć wydaje się, że takie połączenie jest dosyć specyficzne, to gdy zakosztujecie tego deseru, gwarantujemy, że na jednej porcji się nie skończy. A zaletą jest także to, że ten deser jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Rzecz jasna możecie też wykorzystać do jego przygotowania klasyczne jogurty na mleku krowim czy kozim oraz inne owoce.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry