Jakie pierogi będą odpowiednie dla dzieci? Zobacz propozycje na obiad
Z dziecięcym apetytem bywa różnie. Są maluchy, które chętnie zasiadają do stołu i grzecznie jedzą wszystko, co poda im mama. Bywają jednak i takie dzieci, które jedzenie traktują niczym najgorszego wroga. Wówczas trzeba z nimi usilnie negocjować, by w końcu zjadły obiad. Można również po prostu przygotować to, co lubią najbardziej. Jednym z akceptowanych przez większość dzieci dań są pierogi. Jak przygotować pierogi dla dzieci?
Jakie pierogi zaoferować dzieciom? Czy tylko słodka wersja będzie do przyjęcia? A może w tej postaci uda Ci się, jako rodzicowi, zaproponować swojej pociesze zupełnie nowe, zdrowe składniki. Sprawdź.
Najbezpieczniejsza opcja, czyli pierogi na słodko
Choć dietetycy przestrzegają przed nadmiarem cukru w dziecięcej diecie, od czasu do czasu można sobie pozwolić na obiad na słodko. Zwłaszcza że pierogi w tej postaci pokocha cała rodzina. Właśnie dlatego każda dobra pierogarnia w Krakowie może zaoferować w swoim menu co najmniej kilka pozycji w niewytrawnej wersji. Największą popularnością cieszą się:
- pierogi z serem – przygotowywane z twarogiem rozmieszanym ze śmietaną oraz z cukrem, doskonałe z roztopionym masłem, odrobiną cukru i cynamonem na wierzchu,
- pierogi z truskawkami – można je przyrządzić przez cały rok, sięgając nie tylko po świeże truskawki, ale również zamrożone; w kompozycji ze śmietanką i cukrem na wierzchu będą idealne,
- pierogi z jagodami – to raczej propozycja sezonowa, ale bardzo aromatyczna.
W nadzieniu mogą się znaleźć również inne owoce – na przykład maliny, jeżyny czy brzoskwinie. Pewne jest, że dziecko polubi każdą spośród wymienionych wersji.
Wytrawne pierogi również dla dzieci
Choć to te słodkie wersje mają najbardziej odpowiadać dziecięcym kubkom smakowym, łagodne nadzienie warzywne czy mięsne to również dobry pomysł. Jeśli maluch lubi pierogi, chętniej otworzy się na nowe smaki „przemycone” pod tą postacią. Możesz zaoferować dziecku np.:
- pierogi ze szpinakiem i fetą – o delikatnym, lekko słonym smaku, a jednocześnie bogate w żelazo,
- pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami – doskonałe źródło błonnika,
- pierogi ruskie – pod warunkiem, że dziecko lubi smak cebuli,
- pierogi z kapustą – raczej w wersji bez grzybów, które co prawda dodają aromatu, ale są ciężkostrawne i mogą zaszkodzić dziecięcemu żołądkowi,
- pierogi z mięsem – przyrządzone np. z delikatnym mięsem z kurczaka lub z wołowiną.
A co z okrasą takich pierogów? Najlepiej, by była to odrobina roztopionego masła. Boczek i cebulę zostaw dorosłym – mogą być ciężkostrawne.
Jeśli zauważysz, że maluch z chęcią skosztował każdej z wymienionych wersji, możesz śmiało testować również inne połączenia. Jakie? Te najciekawsze w swoim menu ma każda dobra pierogarnia w Krakowie. Co najważniejsze, możesz je zamówić zarówno bezpośrednio w lokalu, jak i w dostawie. Wtedy pyszny obiad dla całej rodziny dotrze prosto do Twojego domu, a dziecko będzie się dodatkowo ekscytowało wizytą kuriera z posiłkiem. Czeka Was więc podwójna dawka atrakcji.