PIECZEŃ RZYMSKA Z KRÓLIKA
przez Redakcja ABC Gotowanie
19 lutego 2014
Obrać z 1 królika mięso, przepuścić je 2 razy przez maszynkę, dodając 1 bułkę namoczoną w mleku.
Do zmielonego mięsa dodać 2 łyżki masła, 2 żółtka, szczyptę pieprzu, szczyptę soli, pianę z 2 białek, wyrobić mięso dokładnie, ukształtować podłużny klops, posmarować go na wierzchu białkiem, posypać tartą bułką i położyć na brytfannie na rozpuszczonem maśle (3 łyżki).
Klops taki należy piec mniej więcej 40 minut, od czasu do czasu polewając tłuszczem.
Przed wydaniem należy sos zaprawić 1/2 szklanką śmietany z łyżeczką mąki i pozostawić jeszcze klops w piecu na 15 minut.
Zobacz również
Pieczeń rzymska z królika – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.