Opakowania ekologiczne – alternatywa dla plastiku
Dyrektywa unijna, która ogranicza produkcję i użytkowanie plastikowych naczyń jednorazowych, zachęca restauracje i inne punkty z branży do sięgania po opakowania ekologiczne. Do końca 2021 roku mają zostać wycofane z obrotu m.in. plastikowe sztućce, mieszadełka do napojów, kubeczki styropianowe na napoje i zupy oraz naczynia na żywność z określonego tworzywa sztucznego. Choć wiele osób przyzwyczaiło się do wszechobecnego plastiku w branży gastronomicznej, na rynku jest wiele alternatyw. Są one nie tylko bezpieczniejsze dla środowiska, ale i użytkujących je ludzi.
Kubki i pojemniki
Kawa na wynos, obiad na wynos – każdy, kto często posiłkuje się zewnętrznym dostawcą, przyczynia się do produkcji odpadów. Można jednak zminimalizować szkody, sięgając po usługi świadomych restauratorów. Kubki mogą być wykonane z papieru lub papieru powlekanego, idealnie nadającego się do zup i gorących napojów. Pokrywki wytworzone są z tego samego surowca lub – w przypadku wieczek do kawy – bio-plastiku ze skrobi. Takie tworzywo można kompostować przemysłowo. Dobrą alternatywą dla klasycznych boxów obiadowych z polistyrenu są opakowania ekologiczne z polipropylenu – są biodegradowalne.
Sztućce i akcesoria
Poza klasycznymi opakowaniami, ekologicznymi mogą stać się również sztućce i inne akcesoria, często używane w gastronomii. Tutaj też stosuje się polilaktyd ze skrobi kukurydzianej, przypominający popularny plastik. Można z niego wytworzyć łyżki, łyżeczki, widelce i noże jednorazowe. Popularne są też sztućce drewniane, które już na pierwszy rzut oka wyglądają na przyjazne naturze. Z naturalnego surowca wykonuje się także mieszadełka. Na uwagę zasługują eko słomki – tak chętnie wybierane do drinków i innych napojów. Pozornie niepotrzebne, a jednak umilające popijanie ulubionego trunku. Na szczęście, producenci oferujący opakowania ekologiczne myślą również o tym – każdy właściciel baru może zaopatrzyć się w słomki papierowe w wielu kolorach i wzorach.
Opakowania tekturowe
Gastronomia korzysta także z tekturowych opakowań ekologicznych, przydających się zwłaszcza w branży fast food. Niezwykle popularne burgery, kebaby i frytki najlepiej smakują z odpowiedniego naczynia. W tym celu producenci przygotowali specjalne tacki, kartoniki i boxy, które idealnie nadają się do serwowanych posiłków. Warto zwrócić uwagę, z czego wykonane są proponowane produkty. Dobre opakowanie ekologiczne będzie posiadało odpowiedni certyfikat tektury oraz bio-powłokę.