Teraz czytane
Makaron durum królem każdej kuchni

Makaron durum królem każdej kuchni

Makaron durum królem każdej kuchni 11

Z pewnością będąc na zakupach w sklepie lub uzupełniając kuchenne szafki online, zauważyłeś makaron durum. Zyskuje on coraz większą popularność, nie tylko wśród tych, którzy cenią sobie zdrowe produkty, ale także tych, którzy po prostu lubią smacznie zjeść. Makaron durum bowiem jest dużo smaczniejszy niż ten sam produkt np. ze zwykłej mąki pszennej. Czym się charakteryzuje i jakie składniki odżywcze zawiera?

Makaron durum – co to jest?

Durum to twarda pszenica lubiąca suche i ciepłe klimaty. Makaron durum jest produktem niezwykle wartościowym i pełnym w substancje odżywcze. Mąkę, z której jest zrobiony, nazywa się semoliną i zawiera sporo żelaza, cynku, manganu, potasu, miedzi oraz fosforu. Co istotne mąka durum zawiera również sporą zawartość witaminy B oraz luteiny, która zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Semolina ma również niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdzi się dla cukrzyków oraz osób będących na diecie. Należy jednak pamiętać, że mąka ta w dalszym ciągu zawiera gluten, dlatego nie poleca się jej osobom chorym na celiakię.

Makaron durum w kuchni

Makaron z mąki durum jest świetnym produktem. Ze względu na fakt, że pszenica durum jest twardsza niż inne tego typu produkty, makaron durum trudno jest rozgotować. Świetnie więc sprawdzi się w przypadku zapiekanek z makaronem, spaghetti, czy nawet zup. Nawet będąc zalanym sosem, nie powinien stracić swoich właściwości i walorów smakowych. Co istotne mimo obróbki cieplnej mąka durum nie traci swoich cennych właściwości.

Zalety spożywania makaronu z mąki durum

Zgodnie ze współczesnymi zaleceniami dietetyków należy ograniczać spożycie białka i tłuszczów zwierzęcych, zwłaszcza nasyconych. Dietę natomiast należy wzbogacić o błonnik oraz węglowodany. Idealnie w trendy w żywieniu wpasowuje się makaron durum. Produkty z semoliny są bardzo cenione przez dietetyków, osoby odchudzające się, czy cukrzyków ze względu na wspomniany niski indeks glikemiczny.

Zobacz również
Posypki smakowe: Dodatek, który zmienia smak naszych potraw 14

Ponadto makaron durum jest bogaty w kwas foliowy, luteinę, witaminy z grupy B oraz liczne pierwiastki. Toteż stanowi produkt niezwykle zdrowy i pożądany w diecie. Chłonie też mniej wody niż zwyczajna mąka, przez co makaron z mąki durum nie rozgotowuje się i stanowi idealną bazę do wielu smacznych i zdrowych potraw. Idealnie sprawdzi się w sosach i zupach, a także będzie stanowił ozdobę, dzięki jasnobursztynowemu kolorowi. Jest też bardzo smaczny, toteż dieta wzbogacona makaronem durum będzie czystą przyjemnością.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry