Jaki młynek do kawy kupić? – praktyczne porady
Mielenie świeżo palonych ziaren kawy nie tylko ma wpływ na smak porannego espresso, ale również pozwala zachować doskonały aromat napoju. Nierzadko dzieje się jednak tak, że wizyta w kawiarni daje nam lepsze doznania z picia swojej ulubionej małej czarnej, niż kiedy robimy to samodzielnie we własnym domu. Domowym baristom zaskakującym gości przygotowaną przez siebie kawą może jednak zostać każdy. Wystarczy odpowiednio opanować podstawowe zasady jej parzenia i przygotowania. Pomocne w tym zakresie mogą zaś okazać się niektóre akcesoria dla kawoszy, pośród których młynek do kawy zajmuje bardzo wysoką lokatę. Jak jednak kupić ten właściwy, który spełni nasze oczekiwania i da nam satysfakcję każdego poranka z filiżanką espresso w dłoni? W dalszej części chętnie podzielimy się z wami tą wiedzą!
Młynek do kawy, czy kawa mielona?
Jeśli kawa jest tym, bez czego człowiek nie wyobraża sobie poranka we własnym domu (zwłaszcza w weekend) to odpowiedź na pytanie „młynek do kawy, czy kawa mielona?” jest dość prosta. Smak parzonej kawy pobudza wszystkie zmysły i każdy jej entuzjasta wie, że jedynie świeżo uwolniony podczas mielenia zapach i świeżo mielone ziarna, są w stanie dać efekt, który tak doceniamy w kawie ze swojej ulubionej kawiarni. Kawa, którą kupujemy w zmielonej postaci, co prawda jest pakowana hermetycznie, jednak już po pierwszym jej otwarciu ulega ona powolnemu pogorszeniu jakości i utracie kluczowych dla niej walorów – jeśli komuś zależy na idealnej kompozycji smakowej, to odpowiedni młynek do kawy będzie odtąd jego dobrym przyjacielem, niezależnie jakie ziarna wybierze.
Żarna czy ostrza?
Na początek przyjrzyjmy się rodzajowi mechanizmu młynka, gdyż to dzięki niemu uzyskuje się odpowiedni stopień zmielenia dla konkretnych rodzajów urządzeń do parzenia kawy. Podstawową informacją jest tu kwestia ceny i skuteczności – w tej rywalizacji taniej nabędziemy młynek ostrzowy, jednak lepsze mielenie zapewni nam młynek żarnowy. Jakie jeszcze różnice warto by tu podkreślić? Jeśli chodzi o młynek ostrzowy to mamy tu dość nierówny stopień mielenia, dużą zawartość pyłu kawowego w otrzymanym dzięki niemu produkcie, duży stopień utraty naturalnego aromatu kawy oraz oczywiście gorszą jakość napoju. Młynek żarnowy charakteryzuje się natomiast: o wiele większą trwałością niż modele ostrzowe, możliwością regulacji stopnia mielenia kawowych ziaren, niewielką ilością pyłu kawowego oraz zatrzymaniem aromatów tak istotnych dla smaku zaparzanej kawy.
Ręczny czy elektryczny?
Przy wyborze rodzaju mechanizmu (z poprzedniego akapitu wiemy już, że dobrze by było, gdyby wybór padł na młynek żarnowy) głównym elementem, którym należy się kierować, jest komfort korzystania z urządzenia. Ręczne młynki są skutecznym i bardziej atrakcyjnym cenowo rozwiązaniem, a jedyną ich wadą jest fakt, iż posiadają korbę, którą trzeba samodzielnie obracać, by kawa została zmielona. W elektrycznych modelach ustawia się stopień zmielenia, wsypuje ziarna i… naciska przycisk. Są one jednak droższe, a więc nie każdy może sobie na nie pozwolić i nie dla każdego ich właściwości i zalety są istotne. Na koniec warto dodać, że młynek do kawy powinno się również dobierać pod kątem metody parzenia kawy, a w zasadzie stopnia zmielenia ziaren, który będzie przy danym sposobie najbardziej efektywny. Warto również zadbać o jakość mechanizmu, gdyż np. zielona kawa (niepalona) ma o wiele twardsze ziarna, a nikt nie chce sobie zapewne uszkodzić z tego powodu nowo nabytego młynka lub ekspresu, który jest w takowy młynek wyposażony.
Wiedzę ekspercką do stworzenia tego tekstu zdobyliśmy od zespołu sklepu ŚwieżoPalona.pl