Teraz czytane
Miód leśny – zastosowania kulinarne oraz właściwości prozdrowotne

Miód leśny – zastosowania kulinarne oraz właściwości prozdrowotne

Miód leśny - zastosowania kulinarne oraz właściwości prozdrowotne 11

Miód leśny to rodzaj miodu uzyskanego z połączenia nektaru i spadzi. Jest to możliwe w pasiekach zlokalizowanych blisko lasów, w których pszczoły mogą zbierać nektar z wielu roślin, ale też korzystać ze spadzi zebranej z drzew iglastych i liściastych. W ten sposób powstaje miód z połączenia miodu nektarowego i spadziowego.

Dzięki temu miód leśny posiada cenne właściwości odżywcze i zdrowotne pochodzące z tych dwóch odmian miodnych, a ponadto wyróżnia się ciekawym smakiem i aromatem.

Jaki kolor, zapach i smak ma miód leśny?

Miód leśny, czyli nektarowo-spadziowy, odznacza się intensywnym, lekko ostrym i gorzkim smakiem, z mniej lub bardziej wyczuwalną nutą ziół. Wszystko zależy od proporcji i rodzaju nektaru oraz spadzi pobranych przez pszczoły.

Tradycyjny miód leśny ma subtelny smak i aromat owoców leśnych, takich jak borówki, maliny, jeżyny czy jagody. Może tez zawierać smak i zapach innych leśnych roślin, takich jak dzika róża, kwiat lipy, mniszek lekarski, szałwia, dziurawiec czy też rumianek. W leśnym miodzie może też znaleźć się spadź pochodząca na przykład z lipy czy sosny. Całość tworzy niezwykle głęboki i wyraźny bukiet smakowo-zapachowy.

Jeżeli natomiast chodzi o kolor, miód leśny wyróżnia się przepięknym, krystalicznym, bursztynowym odcieniem, nieco ciemniejszym lub jaśniejszym – to również jest zależne od lokalizacji pasieki i roślin, które pszczoły wybiorą do pozyskania nektaru i spadzi.

Konsystencja miodu leśnego

Naturalny miód leśny po krystalizacji jest twardy, dlatego nie łatwo go używać. Lepiej wybrać ten tłoczony na zimno – posiada lekką, smarowną konsystencję o drobnoziarnistej strukturze. Delikatnie wyczuwalne grudki dają niesamowite doznania smakowe. Miód jest też dość gęsty, co sprawia, że z łatwością można go nabierać na nóż czy łyżeczkę. Z kolei miód kremowany nie posiada wyczuwalnych grudek.

Zastosowania kulinarne miodu leśnego – do czego warto go dodać?

Miód leśny posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Nic dziwnego, jego wyjątkowy smak, który za każdym razem jest niepowtarzalny, doskonale sprawdzi się jako uzupełnienie do wytrawnych i półwytrawnych deserów, wypieków, gofrów, naleśników, a także napojów – takich jak herbaty czy ziołowe napary.

Może być też alternatywą dla cukru czy słodzików. Niektórzy słodzą nim kawę, herbatę oraz kakao. Ale można go też dodać do owsianki, jaglanki, koktajlu albo jogurtu.

Jego wyrazisty smak i aromat pasują też do wielu dań mięsnych i sosów. Świetnie sprawdzi się jako dressing do lekkiej sałaty, kanapek z kozim serem i tymiankiem albo jako baza pod aromatyczny sos do pieczeni.

Miód leśny - zastosowania kulinarne oraz właściwości prozdrowotne 17
Źródło: sklep.pasiekazpasja.pl

Właściwości prozdrowotne, które może wykazywać miód leśny

Miód nektarowo-spadziowy to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Z jego dobrodziejstw może czerpać wiele osób borykających się z rozmaitymi dolegliwościami.

Co sprawia, że miód spadziowy jest tak cenny pod względem zdrowotnym? Przede wszystkim zawartość:

  • białka,
  • cukrów prostych – fruktozy i glukozy,
  • minerałów, takich jak magnez, mangan, żelazo, potas, wapń i fosfor,
  • przeciwutleniaczy,
  • flawonoidów,
  • olejków eterycznych,
  • enzymów,
  • kwasów organicznych, na przykład kwas jabłkowy,
  • związków azotowych,
  • witamin, na przykład C i z grupy B.

Miód leśny może wykazywać działanie antybiotyczne, bakteriobójcze i wzmacniające organizm, a także nawilżające, oczyszczające i odżywiające skórę, włosy i paznokcie.

Regularne stosowanie miodu leśnego pomaga wzmocnić odporność organizmu w okresie jego wyczerpania, okresie rekonwalescencji czy podczas przeziębienia i grypy. Może wspomóc leczenie infekcji dróg oddechowych, dzięki antybiotycznym właściwościom. Profilaktycznie mogą go stosować seniorzy oraz osoby chorujące na anemię.

Wysoka zawartość cukrów prostych sprawia, że miód leśny może szybko dodać energii sportowcom czy osobom pracującym umysłowo. Warto wiedzieć, że leśny miód wykazuje zdolność do blokowania ołowiu w organizmie, a także może zmniejszyć negatywne oddziaływanie używek, takich jak kawa, herbata i alkohol.

Potencjalnie wspomaga również powrót do formy osoby wyczerpane psychicznie, zestresowane i nerwowe, gdyż może wspierać pracę układu nerwowego. Miód leśny bywa też pomocny w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi oraz układu krążenia.

Poleca się go również osobom borykającym się z problemami trawiennymi, gdyż wykazuje działanie łagodzące na żołądek, może też wpłynąć na przemianę materii. Z kolei wysoka zawartość enzymów sprawia, że długotrwałe stosowanie miodu spadziowo-nektarowego może pozytywnie wpłynąć na stan i kondycję skóry.

Zobacz również
Przyprawa z przeszłości w nowoczesnej kuchni 15

Aby odnieść jak najwięcej zdrowotnych korzyści ze spożywania miodu leśnego, warto codziennie przygotować sobie prosty napój na jego bazie. Do przegotowanej i ostudzonej wody (mającej nie więcej niż 40 stopni Celsjusza) dodaj 2-3 łyżeczki miodu, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin, a następnie wypij. Aby wzmocnić jego działanie zdrowotne, możesz dodać jeszcze łyżeczkę pierzgi lub pyłku pszczelego. Taki napój to prawdziwe bogactwo witamin, substancji odżywczych i czystej energii!

Dlaczego warto kupić miód leśny przez Internet?

Poszukując leśnego miodu o najwyższej wartości odżywczej, warto wybierać tylko sprawdzonych sprzedawców, którzy informują o lokalizacji pasiek oraz sposobie pozyskiwania i konfekcjonowania miodu.

W sklepach stacjonarnych często nie jesteś w stanie uzyskać takich szczegółowych informacji, podczas gdy przez Internet możesz je znaleźć bez trudu. W Internecie masz też o wiele większy wybór spośród producentów i odmian miodów w naprawdę konkurencyjnych cenach.

Przykładem jest miód leśny z Pasieki z Pasją Hawran. To jedyna taka pasieka w Polsce oferująca miody pozyskiwane i konfekcjonowane na zimno. Jako jedyna posiada autorską maszynę do pozyskiwania miodów metodą na zimno, czyli w niskich temperaturach, która posiada patent nadany przez Urząd Patentowy Rzeczpospolitej Polski (nr: 230135).

Dzięki temu miód nie traci swoich walorów smakowych i aromatu, ale przede wszystkim obecnych w nim składników aktywnych biologicznie. Zyskuje też miękką, smarowną konsystencję, co ułatwia nabieranie go na nóż czy łyżeczkę.

Nigdzie, w żadnym sklepie stacjonarnym ani internetowym, nie znajdziesz tego rodzaju miodów. Jeżeli więc stawiasz na jakość, spróbuj miodu leśnego z polskiej pasieki Hawran – a na pewno już nie kupisz miodu nigdzie indziej!

Miód leśny - zastosowania kulinarne oraz właściwości prozdrowotne 19
Źródło: sklep.pasiekazpasja.pl

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry