Teraz czytane
Ryżowar – niezastąpione urządzenie w każdej kuchni

Ryżowar – niezastąpione urządzenie w każdej kuchni

Ryżowar – niezastąpione urządzenie w każdej kuchni 11

Szukasz zamiennika dla makaronu? A może jesteś fanem sushi? Lubisz potrawy z ryżem? Wiesz, jak go najlepiej przyrządzić? Maszyna do gotowania ryżu to coś, co musisz koniecznie mieć!

Ryż – czy jest zdrowy?

Ryż to zboże otrzymywane z ziaren ryżu siewnego. Do jego największych producentów na świecie należą Chiny, Indie i Indonezja. To również tam jest jego największe światowe spożycie. Swoje szczególne zastosowanie znajduje w lekkostrawnych czy bezglutenowych dietach. Wówczas znakomicie zaspokaja głód i dostarcza energii. Ponadto:

  • nie wywołuje reakcji alergicznych;
  • nie tuczy;
  • stabilizuje ciśnienie tętnicze;
  • jest dobrze przyswajalny;
  • jest źródłem węglowodanów i błonnika.

Z pewnością jest to również wspaniała alternatywa dla makaronu i ziemniaków. Można stosować go zamiennie z tymi produktami, dzięki czemu takie samo danie może codziennie wyglądać i smakować trochę inaczej.

Jak działa naczynie do gotowania ryżu?

Znakomitym urządzeniem do przyrządzania ryżu jest ryżowar. Dzięki niemu zboże to zachowuje swoje cenne minerały, nie będzie rozgotowane i niesmaczne. Praktycznie każda restauracja azjatycka na swoim wyposażeniu ma takie naczynie. Również w domowych kuchniach sprzęt jest coraz bardziej popularny.

Obsługa ryżowaru jest bardzo łatwa. Ma on specjalny pojemnik, do którego wsypuje się ziarenka. Następnie należy zalać je podaną ilością wody i uruchomić sprzęt. Urządzenie ma także termostat, który pokazuje stopień wchłaniania wody przez ryż. Gdy żywność będzie gotowa, naczynie do gotowania ryżu samo się wyłącza. Niektóre modele mają tryb podtrzymywania ciepła, dzięki czemu ryż przez pewien czas będzie ciepły.

Gotowanie w ryżowarze

Mimo nazwy urządzenia do ryżu mają wiele zastosowań. Można w nich bez obaw przyrządzić kasze lub inne zboża, co z pewnością jest dodatkowym atutem. Przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na kilka ważnych aspektów. Pierwszą z nich jest moc – im będzie wyższa, tym szybciej sprzęt będzie się nagrzewał. Najbardziej popularne są modele o mocy 500-1000 W. W zależności od tego, dla jakiej ilości osób najczęściej gotujesz, wybierz odpowiednią pojemność danego naczynia. Na rynku dostępne są warianty od ok. 0,5 do 5 l. Sprzęt może mieć również wiele funkcji – bywa, że prócz gotowania ryżu, można także podsmażyć czy przyrządzić na parze inne dania. Do najtrwalszych należą ryżowary ze stali nierdzewnej, jednak najważniejsze jest to, aby ich obudowa  była termoizolowana.

Zobacz również
Kamień do piekarnika – nieodłączny element tradycyjnej kuchni 15

Dlaczego warto nabyć naczynie do ryżu?

Powyższe zalety używania sprzętu nie są jedyne. Garnek do gotowania ryżu znakomicie sprawdzi się w kuchni osób, które nie lubią lub nie potrafią gotować. Dzięki niemu można uniknąć przypalenia, rozgotowania lub niedogotowania żywności. Ryż może być składnikiem wielu pysznych i wyszukanych dań, a możliwość przyrządzenia go bez ciągłej kontroli, to wyjątkowe udogodnienie podczas przygotowywania posiłków. Warto zainwestować w takie urządzenie, ponieważ wówczas czas spędzony w kuchni może stać się czymś naprawdę przyjemnym.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry