Teraz czytane
Jakie związki chemiczne znajdują się w garnkach i innych naczyniach kuchennych?

Jakie związki chemiczne znajdują się w garnkach i innych naczyniach kuchennych?

Jakie związki chemiczne znajdują się w garnkach i innych naczyniach kuchennych? 11

Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale przy produkcji garnków uwzględnia się udział chemikaliów. Są one naturalną pochodną wykorzystanych w tym procesie materiałów i same z siebie nie stanowią zagrożenia dla ludzkiego organizmu. Chyba że korzysta się z garnków niskiej jakości tworzonych w nieprawidłowy sposób.

Miedź

Naczynia miedziane od dziesięcioleci są cenione przez wielu kucharzy ze względu na ich zdolność do szybkiego i równomiernego podgrzewania. Jednak miedź jest bardzo podatna na wypłukiwanie do żywności, zwłaszcza gdy jest wystawiona na działanie kwaśnych pokarmów, takich jak sos pomidorowy. Jej nadmierna ilość wiąże się z rozwojem wrzodów i uszkodzeniem wątroby.

Kadm

Niektóre firmy stosują glazury i powłoki na swoich naczyniach, aby nadać im jednolity kolor i bardziej zrównoważone właściwości grzewcze. Niestety powłoki te często zawierają kadm, jeden z najbardziej toksycznych metali w naszym środowisku. Jest znanym czynnikiem rakotwórczym dla ludzi i z czasem gromadzi się w nerkach i wątrobie, gdzie może pozostawać przez kilka lat.

Nikiel

Podobnie jak kadm, nikiel jest używany w glazurach i wyściółkach garnków, a nawet można go znaleźć w niektórych naczyniach ze stali nierdzewnej. Chociaż występuje naturalnie w środowisku, nadmierna ekspozycja jest powiązana z zapaleniem skóry oraz rakiem płuc i nosa podczas wdychania. Wykazano również, że powoduje nudności i wymioty, a także skutki neurologiczne.

Ołów

Niektóre naczynia ceramiczne, emaliowane i szklane są wykonane z ołowiu w celu zwiększenia odporności na wstrząsy (czyli zmniejszenia ryzyka pęknięcia) i poprawienia połysku. Niestety (jak większość z was wie), ołów jest wysoce toksyczny i może powodować objawy od bólu mięśni i kolki po neuropatię obwodową i niewydolność nerek.

BPA

Bisfenol-A to syntetyczny związek występujący w tworzywach sztucznych. Prawdopodobnie w ciągu ostatnich kilku lat natknąłeś się na wiele puszek i pojemników oznaczonych jako „bez BPA” ze względu na rosnącą świadomość jego niebezpiecznych skutków ubocznych.

Po pierwsze, BPA jest środkiem zaburzającym gospodarkę hormonalną. Oznacza to, że może prowadzić do zmiany funkcji odpornościowej, wczesnego dojrzewania, bezpłodności i dysfunkcji jajników1. Ponadto wykazano, że BPA powoduje uszkodzenie wątroby, uszkodzenie tarczycy i działanie promujące otyłość.

Zobacz również
Urządzamy kuchnię w funkcjonalny sposób - poznaj najważniejsze zasady 15

Polistyren

Okazuje się, że inne przedmioty kuchenne oprócz garnków i patelni również są potencjalnie dalekie od bezpieczeństwa. Plastikowe, styropianowe kubki, „papierowe” talerze i plastikowe przybory są prawie wszystkie wykonane z toksycznego związku zwanego polistyrenem (lub po prostu „styrenem”). Badania dotyczące narażenia pracowników na polistyren wykazały zmiany w postrzeganiu kolorów, zmęczenie, uczucie upojenia alkoholowego, spowolniony czas reakcji, problemy z koncentracją i problemy z równowagą, podczas gdy badania na zwierzętach wykazały utratę słuchu i uszkodzenie wątroby2.

Podsumowanie

Nie jest oczywiście tak, że obecność opisanych chemikaliów musi jednoznacznie wiązać się z zagrożeniem dla człowieka. Wystarczy korzystać ze sprawdzonych i certyfikowanych kompletów garnków oraz innych naczyń kuchennych. Możemy polecić sklep Prymus AGD.

  1. B. S. Rubin, Bisphenol A: an endocrine disruptor with widespread exposure and multiple effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21605673/ (29.08.2021 r.).
  2. Public Health Statements, Agency for Toxic Substances and Disease Registry, https://wwwn.cdc.gov/TSP/PHS/PHSLanding.aspx?id=419&tid=74 (dostęp: 29.08.2021 r.).

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry