Teraz czytane
Mięso drobiowe – właściwości i wartości odżywcze

Mięso drobiowe – właściwości i wartości odżywcze

Mięso drobiowe – właściwości i wartości odżywcze 11

Mięso drobiowe to nie tylko najpopularniejsze mięso z kurczaka, ale również mięso indyka, gęsi, kaczki, gołębi oraz perliczek. Jako produkt spożywczy charakteryzuje się ono lekkostrawnością i niską kalorycznością. Ze względu na zawartość łatwo przyswajalnych składników odżywczych, mięso drobiowe to jedno z pierwszych mięs, jakie można podać niemowlęciu na etapie rozszerzania diety. Najważniejszym składnikiem drobiu jest pełnowartościowe białko, ale mięso to jest bogate także w przeciwutleniacze, cynk i magnez.

Wartości odżywcze drobiu

Wartości odżywcze mięsa drobiowego najłatwiej zaprezentować na przykładzie świeżego mięsa z kurczaka, które jest niedrogie i dobrze dostępne. Drób dostarcza organizmowi przede wszystkim dużych ilości pełnowartościowego białka, stanowiącego podstawę żywienia. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a to zawarte w mięsu drobiowym odznacza się dodatkowo korzystnym składem aminokwasów.

Poza tym, drób jest również źródłem minerałów, czyli:

  • żelaza,
  • cynku,
  • magnezu,
  • potasu,
  • sodu,
  • wapnia.

Mięso z kurczaka obfituje w witaminy z grupy B i niacynę. Ta pierwsza wpływa korzystnie na pracę układu nerwowego i sprawność intelektualną, a ta druga pomaga obniżać poziom złego cholesterolu i wspiera pracę układu pokarmowego. Cynk, witamina A, D i E obecne w mięsie drobiowym oddziałują pozytywnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, a także poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Drób zawiera także bardzo cenny koenzym Q10, który spowalnia proces starzenia się cery. Dzięki przeciwutleniaczom obecnym w mięsie z kurczaka czy indyka możliwe jest również usunięcie z organizmu toksyn, sprzyjających rozwojowi chorób nowotworowych.

Lekkostrawność, niskokaloryczność i delikatny smak

Świeże, odpowiednio przyrządzone i doprawione mięso drobiowe jest nie tylko smaczne, delikatne i kruche, ale także lekkostrawne i niskokaloryczne. Za smakiem kurczaka przepadają przede wszystkim małe dzieci, dlatego drób może stanowić podstawowe źródło białka w ich diecie. Poza tym, mięso tego typu poleca się także osobom dbającym o linię, sportowcom i seniorom. Drób zawiera bardzo małe ilości tłuszczu, a tym samym również małą ilość kalorii (około 3 razy mniejszą niż mięso wieprzowe). Jest też lekkostrawny, ponieważ ma w sobie mniej kolagenu i elastyny, których przyswojenie jest dla układu pokarmowego dużym wyzwaniem. Z kolei tłuszcz zawarty w mięsie drobiowym posiada w swoim składzie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych – w tym kwasów omega 3 – niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, odpornościowego i krążenia.

Zobacz również
Jakie związki chemiczne znajdują się w garnkach i innych naczyniach kuchennych? 15

Pozostałe zalety drobiu

Drób to jedno z tańszych, najlepiej dostępnych i najdelikatniejszych w smaku mięs. Można przyrządzać je na wiele sposobów: poprzez gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie, grillowanie, smażenie czy duszenie. Warto spróbować potraw z kurczaka zagrodowego, np: https://zagrodowy.pl/przepisy/piers-kurczaka-zagrodowego-w-sosie-curry-z-kolorowa-papryka-baklazanem-i-cukinia/. Pozbawione skóry mięso drobiowe jest idealną propozycją w jadłospisie osób odchudzających się, małych dzieci, uprawiających sport oraz osób starszych. Lekkostrawny, miękki, niskokaloryczny drób ma wielu wielbicieli i jest przy tym bardzo zdrowy, o ile kupuje się go z dobrego źródła.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry