Jak dekorować pierniczki? My wiemy!
Ostatnio przedstawiliśmy sprawdzony patent na pyszne pierniczki, jednak świąteczne ciasteczka nie są kompletne bez słodkich dekoracji. Na początek przedstawiamy garść inspiracji i wzorów, a już wkrótce przedstawimy niewodny przepis na lukier, który pozwoli je wykonać.
Subtelne śnieżynki
Śnieżnobiały lukier królewski przepięknie prezentuje się na na powierzchni złocistych ciasteczek. Do takiej dekoracji potrzebujemy również rożka z papieru do pieczenia, przez który będziemy wyciskać lukier na ciasteczka. Im mniejszy otwór w rożku, tym bardziej precyzyjne dekoracje otrzymamy.
Słodkości w kolorach tęczy
Dzieci z pewnością nie oprą się takim słodkościom. Żeby dekorować barwne pierniczki, potrzebujemy lukrów zabarwionych barwnikami spożywczymi oraz patyczków do rozprowadzania słodkiego wzoru na powierzchni ciasteczek. W tym wypadku do ozdoby użyto też cukrowych kuleczek, brokatowej posypki cukierniczej oraz czekolady.
Sweterkowo
Zamiast kilku kolorowych lukrów wystarczy jeden, który w tym wypadku stał się bazą „sweterków” dla ciasteczek. Białym lukrem wykonano wzory, które upiększyły pierniczkowe wdzianka.
Okienko z niespodzianką
Bardzo ciekawym pomysłem są pierniczki z „okienkiem” wykonanym z landrynek. W wycięty w ciastku otwór wsypujemy kawałki pokruszonych landrynek, które podczas pieczenia rozpuszczą się, a po zastygnięciu stworzą słodką szybkę.
Eleganckie śnieżynki
Mniej znaczy więcej, również gdy zaczynamy dekorować pierniczki. Biały lukier i srebrne, cukrowe perełki to idealny duet, gdy chcemy, by nasze ciasteczka stały się ozdobą stołu.
Uwaga na rogi!
Pierniczki-renifery to kolejny, ciekawy i zarazem prosty pomysł na dekorację ciasteczek. Nosy z cukierków, lukrowe oczy i rogi ze słodkich laseczek zamieniły ciasteczka w mordki zwierzaków. fani bardziej wytrawnych smaków mogą zamienić lizaki na precelki.
Cynamon i czekolada
Proste ciasteczka korzenne zyskują drugie oblicze, gdy dorobimy im czekoladowe rogi i nosy z czerwonych cukierków. Proste i piękne 🙂