Teraz czytane
Akcesoria barowe, które warto mieć w domu

Akcesoria barowe, które warto mieć w domu

Akcesoria barowe, które warto mieć w domu 11

Zabłyśnijmy przed znajomymi już podczas najbliższej imprezy – witania Nowego Roku. Nawet jeśli jeszcze nie zdobyliśmy wiedzy barmańskiej, jedno musimy posiadać na pewno – akcesoria barowe. Wtedy przygotowanie drinków i koktajli stanie się prostsze.

  1. Akcesoria barowe i ich podział
  2. Korkociągi, stojaki i akcesoria barowe
  3. Zestawy i akcesoria barmańskie
  4. Akcesoria barowe do lodu
  5. W jakiej temperaturze serwować alkohol?

Akcesoria barowe i ich podział

Akcesoria barowe możemy podzielić na kilka grup:

  • korkociągi, stojaki i akcesoria do wina,
  • zestawy i akcesoria barmańskie,
  • akcesoria barowe do lodu.

Z pewnością warto je posiadać, by odpowiednio ze sztuką barmańską podać alkohole swoim gościom.

Korkociągi, stojaki i akcesoria barowe

W każdym z domów częściej lub rzadziej pojawia się wino.  Wino pijemy na przeróżne okazje. Może być dodatkiem do posiłków, ale również, jako dodatek do uroczystej kolacji lub podczas spotkania w kameralnym gronie. Spośród akcesoriów do wina przyda się nam na pewno profesjonalny korkociąg lub elektryczny otwieracz do wina, aerator i stojak na wino. Dzięki tym akcesoriom wino podamy w kompetentny sposób. Żeby nie męczyć się przy otwieraniu wina, korkociąg musi być rzetelnie wykonany, tak aby podczas tej czynności korek się nie pokruszył. Jeśli doszłoby do pokruszenia korka, wino nie nadawałoby się już do spożycia. Otwieranie butelki należy jednak zacząć od odcięcia folii zabezpieczającej korek. Następnie powoli trzeba wkręcić śrubę korkociągu, ale tak by nie przebić go w całości, a to dlatego, że wino nie powinno mieć styczności z metalem. Śruba korkociągu musi być stabilnie osadzona w korku. W sklepie DUKA poza tradycyjnymi korkociągami, możemy otrzymać elektryczne otwieracze do win. W tym przypadku nie ma już w ogóle żadnego problemu, bez siłowania się i rozlewania. Otwieracz naładujemy poprzez USB, nie trzeba będzie kupować do niego dodatkowych baterii. Stojak na wino to kolejny bardzo przydatny gadżet. Można go ustawić w miejscu, gdzie mamy barek albo w kuchni. Często widzi się takie praktyczne rozwiązania na stronach o urządzaniu mieszkań. Sam stojak jest bardzo estetyczny. Dodatkowo możemy jeszcze kupić termometr do mierzenia temperatury wina, lejek, który ułatwia nalewanie trunku do kieliszków, bardzo praktyczny korek zapobiegający wietrzeniu wina oraz obrączkę na szyję butelki, która zatrzyma spływające krople alkoholu.

Zestawy i akcesoria barmańskie

Serwowanie drinków należy do przyjemnych czynności. Fajnie byłoby, abyśmy mieli do tego odpowiednie narzędzia. Kupując profesjonalny zestaw barmański, będziemy mogli należycie przygotować ulubione koktajle. Najważniejsza będzie tu miarka oraz sitko barmańskie, mieszadełka, a najlepiej shaker, jak i rozgniatacz do owoców i lodu. Shaker jest nam wszystkim bardzo dobrze znany. Nawet jeśli nie mamy go jeszcze w domu, to widzieliśmy jego działanie na filmach lub będąc w barach. Jest to bardzo przydatne narzędzie do robienia drinków. Shaker służy do dokładnego wymieszania wszystkich składników. Pamiętajmy jednak, że robiąc drinki z przezroczystych składników, na przykład z wódki lub klarownego soku bardziej przyda nam się specjalne mieszadełko, bo tego typu składniki nie powinny być wstrząsane. Właśnie dzięki mieszadełku zachowają swoją klarowność.

Akcesoria barowe do lodu

Fajnie jest mieć lodówkę z kostkarką do lodu, ale jeśli mamy lodówkę bez kostkarki, poradzimy sobie bez problemu, posiadając pojemniki do zamrażania lodu. Dobrze, aby nasza zamrażarka była zawsze przygotowana na niespodziewanych gości, kostki lodu powinny w niej być przez cały czas. Na rynku powszechnie dostępne są kostki chłodzące do whisky, ale hitem naszego domowego baru będzie elegancki metalowy pojemnik ze szczypcami. W takim wiaderku z lodem można trzymać szampana na Sylwestra, aby miał idealną temperaturę do spożycia. Przydałaby się nam również kruszarka do lodu.

Zobacz również
Jak wybrać najlepsze wyposażenie dla lokali gastronomicznych? 15

W jakiej temperaturze serwować alkohol?

Pamiętajmy, że jedynym sposobem na schłodzenie wina i szampana jest trzymanie go w wiaderku z lodem. Nie wolno dorzucać bezpośrednio do kieliszków z winem kostek lodu. Do whisky oraz drinków z wódki dodajemy kostki lodu. Co do temperatury, to:

  • wino musujące, prosecco i szampana serwujemy mocno schłodzone, bo do temperatury 6-8 Celsjusza, podajemy od razu po wyciągnięciu z lodówki, ale cały czas dobrze je schładzać w wiaderku z lodem
  • wino różowe i białe schładzamy do temperatury 10-14 Celsjusza,
  • wino czerwone podajemy w temperaturze pokojowej,
  • mocne alkohole serwujemy schłodzone lub w temperaturze pokojowej,
  • piwo najlepiej smakuje schłodzone, ale i tu musimy się liczyć z gatunkami piwa. Klasyczne jasne to temperatura od 5-9 Celsjusza, typu stout temperatura około 10 Celsjusza, a piwa z gatunku scotch, czyli piwa ciężkie najlepiej spożywać w temperaturze 13 Celsjusza.

Sztuka barowa to wiedza, do której trzeba się przyłożyć, aby nasze koktajle i drinki podawane były, jak należy i aby smakowały naszym gościom. Już samo podanie alkoholu w odpowiedniej temperaturze wydobywa z niego to, co w nim najlepsze – smak i aromat.

 

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry