Teraz czytane
PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI

PLACEK DROŻDŻOWY ZE ŚLIWKAMI

Sporządzić ciasto podobne, jak na pierożki drożdżowe.

Gdy wyrośnie rozwałkować go na 2 cm. grubości i wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.

Posmarować go rozbitem jajem lub świeżem masłem i układać, skórką do spodu, przekrojone na 4 części śliwki.

Po upieczeniu popudrować po wierzchu mączką cukrową z cynamonem lub wanilją.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Placek drożdżowy ze śliwkami – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry