Teraz czytane
POTRAWKA Z INDYCZKI

POTRAWKA Z INDYCZKI

Oskubaną i wypaproszoną indyczkę, która wisiała już przez 2 dni na chłodzie, osolić, wsunąć do pieca podłożywszy 3 łyżki masła, zarumienić i piec około 1 godziny.

Następnie porąbać ją na kawałki, włożyć do rondla, zalać wodą, podłożyć 2 łyżki masła i dusić na wolnym ogniu pod pokrywką.

Zrobić oddzielnie rumiany sos z dodatkiem karmelu i cytryny (zob. Sosy), wyłożyć indyczkę na półmisek, oblać sosem, brzegi pół­miska obłożyć przysmażanemi knedelkami kartoflanemi (ob. Dodatki do potraw).

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 11

Potrawka z indyczki – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry