Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak zrobić domowe wino?

Działkowcy oraz właściciele upraw drzew i krzewów owocowych uwielbiają przyrządzać z ich płodów różnego typu przetwory. Bezsprzecznie jednym z najpyszniejszych i najbardziej wartościowych z nich jest wino. Można je przygotować praktycznie z każdego rodzaju owoców, chociaż najczęściej wykorzystuje się w tym celu rzecz jasna winorośl. Każdy ma jednak swoje ulubione smaki, a poszukiwanie nowych rozwiązań może przynieść nam sporo radości i dobrej zabawy. Zrobienie domowego wina nie zabierze nam zbyt wiele czasu i będzie tanie. Przedstawiamy, jak stworzyć je krok po kroku.

Zalety wina

Domowe wino to nie tylko świetny smak, ale również właściwości zdrowotne. Zawiera dużo przeciwutleniaczy, które pomagają walczyć organizmowi z różnymi chorobami, w tym z nowotworami. Poza tym ten szlachetny napój świetnie pobudza do pracy serce oraz układ krążenia, wspomaga także trawienie (z tego powodu powinno towarzyszyć posiłkom). Wino przeciwdziała otyłości, ogranicza ryzyko wystąpienia cukrzycy oraz licznych chorób degradacyjnych mózgu, w tym choroby Alheimera. Oczywiście podczas spożywania go należy zachować umiar – optymalną dawką jest 200–300 ml napoju dziennie. Warto wypróbować kilka rodzajów owoców. Oprócz jasnego i ciemnego winogrona świetnym smakiem i wpływem na zdrowie wyróżniają się także porzeczki, maliny i jeżyny.

Domowe wino – co będzie potrzebne?

Stworzenie domowego wina jest niezwykle proste i nie wiąże się z koniecznością posiadania zbyt dużej ilości artykułów. Będą nam potrzebne:

  • 10 kg owoców
  • 5 l wody
  • 3,5 kg cukru
  • Drożdże winiarskie
  • Naczynie z rurką fermentacyjną (najlepiej specjalny balon)

Przepis na domowe wino

  1. Najpierw należy przygotować matkę drożdżową. W tym celu do butelki o pojemności 0,25 l wsypujemy drożdże winiarskie i wlewamy do nich ciepłą, przegotowaną wodę, w taki sposób, aby pozostała wolna przestrzeń. Całość trzeba wymieszać, zakorkować butelkę i odstawić w ciemne miejsce na 24 godziny. Następnie dodaje się pół łyżeczki cukru, miesza i ponownie odstawia na 2-4 dni.
  2. Winogrona należy zmiażdżyć i zalać gotującą wodą. Potem odstawia się je na trzy dni, a po tym czasie przecedza. Powstały moszcz (sok) przelewa się do butli.
  3. Ok. kilograma cukru należy rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić i dodać do moszczu. Następnie całość przelewa się do balonu. Na 1l cieczy (tzw. nastawu) dodać należy 30-50 cm3 przygotowanych drożdży. Całość mieszamy wyparzoną łyżką, łopatką lub ruchami naczynia.
  4. Balon zatykamy wacianym korkiem i obwiązujemy czystym materiałem. Następnie odstawiamy go do pomieszczenia, w którym panuje temperatura pokojowa na ok. 20 dni. Aby mogła zajść fermentacja, 1/3 balona powinna być pusta.
  5. Po tygodniu do balona wlewamy kolejną porcję cukru. Po kolejnym tygodniu dodajemy resztę cukru. Przedtem musimy jednak odlać odrobinę fermentującego nastawu, wymieszać z nim cukier i dopiero wlać całość do balony. Po ostatnim dosypaniu cukru korek należy zamienić także na specjalny korek z rurką fermentacyjną. Następnie balon odstawiamy na miesiąc.
  6. Po 30 dniach za pomocą gumowej rurki do gąsiora ściągamy sklarowane wino. Zlewamy je do czystego naczynia ustawionego pod balonem.
  7. Po tej czynności gąsior musi zostać znowu zakorkowanych, korek z rurką fermentacyjną powinien zostać szczelnie owinięty watą, a następnie całość na trzy miesiące trafia do piwnicy lub innego pomieszczenia w którym temperatura oscyluje w granicach 12 stopni Celsjusza. Po trzech miesiącach wino nadaje się do przelania do butelek.

 <

Artykuł został przygotowany przez firmę handlową JOL-MET, która zajmuje się kompleksowym zaopatrzeniem rolników w maszyny i akcesoria rolnicze oraz środki ochrony roślin.
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *