Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

SARNINA ZE ŚMIETANĄ

1 1/2 kg. skruszałego i wyżyłowanego combra na 2 dni przed użyciem zalać litrem mleka kwaśnego lub serwatki i pozostawić w zimnie.

W dniu użycia wytrzeć czystą ściereczką, posolić, gęsto naszpikować słoniną, włożyć na brytfannę, na gorący tłuszcz i wsunąć do gorącego piecyka, polewając raz masłem, raz znów śmietaną, której powinno być około 1 szklanki.

Sarnina w piecu powinna pozostawać 3 godziny, a gdy już jest gotowa, należy ją wyjąć z brytfanny, pokrajać w cienkie plastry, do sosu zaś wlać resztę pozostałej w szklance śmietany, sos raz zagotować, starannie przecedzić i polać sarninę ułożoną na pół­misku.

Sarnina ze śmietaną – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *