Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

KRÓLIK NA DZIKO

Obciągnąć z królika skórę, wypaproszyć go, oczyścić, odkroić comber, dobrze umyć w letniej wodzie i zamarynować w następujący sposób:

Przegotować 1 1/2 z szklanki octu z 1 szklanką wody, 1 dk. korzeni i 1 cebulą pokrajaną w plasterki.

Ciepłą jeszcze marynatą oblać królika i pozostawić go na jedną dobę w chłodnem miejscu. Po odleżeniu należy królika wyjąć z marynaty, naszpikować słoniną (10 dk.), posolić, podło­żyć na brytfannę 2 łyżki masła, na rozpalone masło włożyć królika i wsunąć do gorącego pieca na 1 godzinę.

Gdy się już królik zrumieni, należy go polewać marynatą, a gdy upieczony, podlać 1 szklankę śmietany rozrobioną z 1 łyżką mąki i jeszcze chwilę piec.

Na półmisku polewa się pokrajanego królika sosem, obkłada kartoflanemi knedelkami, a oddzielnie podaje się czerwoną kapustę lub buraczki.

Królik na dziko – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *