KRÓLIK NA DZIKO
Obciągnąć z królika skórę, wypaproszyć go, oczyścić, odkroić comber, dobrze umyć w letniej wodzie i zamarynować w następujący sposób:
Przegotować 1 1/2 z szklanki octu z 1 szklanką wody, 1 dk. korzeni i 1 cebulą pokrajaną w plasterki.
Ciepłą jeszcze marynatą oblać królika i pozostawić go na jedną dobę w chłodnem miejscu. Po odleżeniu należy królika wyjąć z marynaty, naszpikować słoniną (10 dk.), posolić, podłożyć na brytfannę 2 łyżki masła, na rozpalone masło włożyć królika i wsunąć do gorącego pieca na 1 godzinę.
Gdy się już królik zrumieni, należy go polewać marynatą, a gdy upieczony, podlać 1 szklankę śmietany rozrobioną z 1 łyżką mąki i jeszcze chwilę piec.
Na półmisku polewa się pokrajanego królika sosem, obkłada kartoflanemi knedelkami, a oddzielnie podaje się czerwoną kapustę lub buraczki.
Królik na dziko – przepis pochodzi z książki „Jak gotować dobrze smacznie i tanio”, rok wydania: 1935.