Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Jak łatwo obrać czosnek?

Lubicie czosnek, ale obieranie go jest dla Was udręką? Mamy na to 5 sposobów!

Metoda ze słoikiem

Główkę czosnku włóż do słoika, najlepiej niewielkiego i energicznie potrząsaj naczyniem przez około 10 sekund. Po tym czasie główka powinna podzielić się na kawałki,a łupiny odejść.

Metoda z miskami

Słoik możesz zastąpić dwoma misami o różnej średnicy. Do większej włóż główkę, nakryj ją mniejsza i potrząsaj miskami przez kilka sekund, Po chwili czosnek będzie gotowy do dalszego gotowania.

Metoda z nożem

Oderwij ząbek z główki czosnku i połóż na desce lub blacie. Weź długi nóż o szerokim ostrzu, połóż go płaską stroną na ząbku czosnku i przyciśnij, aż ząbek pęknie. Gd tak się stanie, bez trudu ściągniesz łupinę

Metoda z mikrofalówką

Główkę lub ząbki czosnku włóż do mikrofalówki na 20 sekund. Po wyjęciu łupina powinna schodzić łatwo.

Metoda z silikonową tubką

W wielu sklepach można znaleźć silikonowe tuby do obierania czosnku. Żeby ściągnąć łupinę, musisz włożyć ząbek do tubki i rolować ją przez kilka sekund. Po wyjęciu skórka powinna być oddzielona od czosnku.

A może nie obierać?

Czosnek dodawany do dań z pieca może pozostać w łupinie. Dzięki temu upieczony zamieni się w aromatyczną pastę, którą z łupiny wyciśniesz jak z tubki.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *