Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Azjatyckie dania z kurczakiem

Od jakiegoś czasu kuchnia azjatycka zagościła w naszym kraju na dobre i coraz częściej można ją spotkać na polskich stołach. Jest to kuchnia niezwykle popularna, ponieważ łączy w sobie wiele smaków i jednocześnie pozwala na nutę fantazji. Polacy ciepło przyjęli dania kuchni azjatyckiej i chętnie w ten właśnie sposób się odżywiają.

W kuchni tej, bardzo często na stole pojawia się kurczak, który również w Polsce jest bardzo popularny. Dlatego też, bez problemu większość z dań kuchni azjatyckiej, można przygotować we własnym domu. Oczywiście, konieczne jest zaopatrzenie się w szereg specyficznych przypraw, jednakże większość z nich jest już dostępna w większych sklepach spożywczych i marketach. Można też z powodzeniem zamówić je przez Internet.

Najpopularniejszym daniem kuchni azjatyckiej, w którym znajduje się kurczak, bez wątpienia jest bulion miso, sporządzony na podstawie specyficznej azjatyckiej pasty, a także mięsa kurczaka, wielu warzyw. Podaje się go najczęściej z piersią z kurczaka, makaronem ryżowym oraz papryczką chilli lub cebulką dymką. Jest to bulion niezwykle aromatyczny, ale również energetyczny. W swojej oryginalnej wersji, posiada on często szereg przypraw, takich jak imbir, anyż, czy kurkuma, które działają rozgrzewająco i wspaniale wpływają na nasz organizm szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Taki bulion jest znacznie ciemniejszy od naszego polskiego rosołu. Oczywiście, potrzeba nieco czasu na to, aby nabrał on odpowiedniego smaku. Najczęściej gotuje się go podobnie do naszego polskiego rosołu przez kilka godzin na wolnym ogniu.

W kuchni azjatyckiej bardzo często pojawia się właśnie wspomniany wcześniej makaron ryżowy oraz sam ryż. Jest to produkt niedrogi, łatwo dostępny i jednocześnie szybki i łatwy w przygotowaniu. Najczęściej można go spożyć z kurczakiem w różnych wersjach oraz z warzywami. Bywa, że jest to po prostu pierś z kurczaka, na przykład w sosie słodko-kwaśnym, sosie imbirowym, czy też w pięciu smakach. Może również pojawić się udo z kurczaka, lub skrzydełko. Wówczas pozostawia się chrupiącą skórkę, a kurczaka smaży w woku w sosie, na przykład imbirowym, sojowym, z dodatkiem miodu, soku z limonki, czosnku, chilli, sezamu prażonego i wielu innych dodatków.

Bardzo popularnym daniem kuchni azjatyckiej, są również chińskie pierożki, tak zwane won tony. Takie pierożki wykonuje się z mąki ryżowej, którą zaparza się po prostu wrzącą wodą. Ciasto powinno być cieniutkie. Do środka wkłada się farsz z aromatycznego kurczaka w przyprawach i warzyw. Pierożki zawija się jak niewielkie sakiewki i w odróżnieniu od naszych – gotuje się je na parze, najlepiej w bambusowym pojemniczku. Takie pierożki są niezwykle lekkie i aromatyczne. Nadzienie nie traci na swojej jakości i nie wygotowuje się. Najczęściej macza się je w sosie, na przykład pikantnym sosie chilli z czosnkiem.

Kuchnia azjatycka, pozwala na wiele eksperymentów. Można również przygotować sajgonki z papieru ryżowego, nadziewane piersią z kurczaka i warzywami, a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Ważne są przede wszystkim smaki i odpowiednie aromaty.

Portal wTwojejKuchni.pl  pomógł nam przy pisaniu tego artykułu.

 

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *