Teraz czytane
Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 11

Spragnieni świeżych owoców i warzyw, wyczekujemy wiosennych nowalijek, które stają się preludium do prawdziwej ferii barw, kuszących zapachów i prawdziwie letnich smaków. Pachnące truskawki, soczyste czereśnie, słodkie jagody oraz chrupiące ogórki, kolorowe papryki i leśne grzyby – to na nie czekamy zimowe miesiące.

A kiedy już są, chcemy zatrzymać ich smak na dłużej. Najlepszym na to sposobem są… przetwory! Bo nic nie sprawi takiej przyjemności, jak słoik z pysznym dżemem otwarty w zimowy wieczór.

Za mistrzynie przetworów uchodzą niewątpliwie nasze mamy i babcie. Jeśli po raz pierwszy planujemy przygotować zapasy na zimę, warto poprosić je o kilka cennych wskazówek lub trzymać się kilku podstawowych zasad:

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie odpowiednich słoików. Warto zaopatrzyć się w mniejsze słoiczki do dżemów, butelki do kompotów oraz większe słoje np. do ogórków (duży wybór proponuje sklep à Tab). O czym warto pamiętać? Słoiki i zakrętki muszą zostać starannie wyparzone i wysuszone.
  2. Dobrym pomysłem jest przygotowanie odpowiedniej ilości ściereczek, rękawicy oraz fartucha, który niewątpliwie przyda się do ochrony ubrania podczas smażenia powideł. Najlepiej wybrać te kolorowe, z motywem kwiatowym lub owocowym – nie tylko pasować będą do atmosfery lata, ale ewentualne plamy z owoców będą mniej widoczne :).
  3. Warzywa marynujemy z dodatkiem octu (ogórki, papryka, grzyby) lub w słonej zalewie (ogórki i kiszona kapusta). Do zalewy octowej dodajemy zioła i przyprawy, najczęściej: szczyptę soli, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i gorczycy oraz liście laurowe. Ważne: składniki przetworów muszą być w całości zakryte zalewą.
  4. Najpopularniejszą metodą pasteryzacji jest wstawienie słoików do dużego garnka i odpowiednio długie gotowanie. Słodkie przetwory można też odwrócić do góry dnem na około 20 minut. W przypadku gotowania, należy pamiętać o tym, aby słoiki nie stykały się ze sobą w garnku, a woda sięgała poniżej nakrętki.
  5. Tak przygotowane weki wystarczy oznaczyć zgodnie z rodzajem przetworów znajdujących się w środku. Kolorowe naklejki będą cieszyły oko i sprawią, że nie pomylimy podobnych do siebie przetworów. Ważne: na etykietkach powinna pojawić się również data przygotowania domowych przysmaków.

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 17

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 19

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 21

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 23

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 25

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 27

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 29

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 31

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 33

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 35

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 37

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 39

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 41

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 43

Zobacz również
Kamień do piekarnika – nieodłączny element tradycyjnej kuchni 15

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 45

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 47

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 49

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 51
????????????????????????????????????

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 53

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 55

Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 57

Przygotowanie przetworów to mega frajda. A jeśli połączymy ją z pieczeniem owocowych tart, miksowaniem koktaili i najadaniem się do woli świeżych owoców to przyjemność będzie jeszcze większa!Zatrzymujemy owocowe smaki na zimowe dni 59

View Comment (1)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry