Teraz czytane
Wyposażenie bufetu – jakie elementy powinny się w nim znaleźć?

Wyposażenie bufetu – jakie elementy powinny się w nim znaleźć?

Wyposażenie bufetu – jakie elementy powinny się w nim znaleźć? 11

Serwowanie jedzenia w formie bufetu polega na umieszczeniu potraw w ogólnodostępnej części sali. Goście lokalu mogą samodzielnie zdecydować, które z nich chcą zjeść. By ułatwić im to zadanie, warto kupić  odpowiednie wyposażenie bufetu, bo w głównej mierze od niego zależy nie tylko jakość i świeżość serwowanych potraw, ale i komfort oraz efektywność pracy personelu i zadowolenie klientów. Warto więc poświęcić więcej uwagi doborowi odpowiednich urządzeń i akcesoriów, ponieważ ułatwi to przygotowywanie i serwowanie potraw oraz przechowywanie produktów spożywczych w odpowiednich warunkach, co będzie mieć wpływ na ich jakość i świeżość. W naszym artykule chcemy przybliżyć Państwu najważniejsze elementy wyposażenia bufetu, które powinny znaleźć się w każdym zakładzie gastronomicznym oferującym gościom tego typu formę poczęstunku. Życzymy udanej lektury!

Do czego służy dozownik do płatków?

Dozownik do płatków to urządzenie przeznaczone do przechowywania płatków śniadaniowych. Każdy model został zbudowany w taki sposób, że goście samodzielnie mogą zdecydować, ile płatków chcą nałożyć na talerz. Dozowniki do płatków mają różne rozmiary i kształty – w zależności od potrzeb danego lokalu i preferencji użytkownika. Bardzo często dodatkowo mają specjalne zamknięcie zabezpieczające przed wilgocią i zanieczyszczeniami oraz regulację dozowania płatków, co ułatwia obsługę urządzenia.

Niektóre modele mają również  wygodne uchwyty lub kółka do przewożenia, które stabilnie leżą w dłoni, co ułatwia transportowanie ich z kuchni do sali restauracyjnej lub hotelowej. W niektórych przypadkach dozowniki do płatków mogą być również używane do przechowywania innych produktów takich jak cukier, makaron lub ryż – wszystko zależy od modelu, na który się zdecydujemy. Poszczególne dozowniki są dostępne w ciekawych kolorach, dzięki czemu możemy je dopasować do innych elementów wystroju naszego lokalu.

Dozowniki do sosów – jakie modele są dostępne na rynku?

Kolejnym ciekawym akcesorium, którego nie może zabraknąć w żadnym bufecie, są dozowniki do sosów. Te przydatne gadżety pozwalają łatwo i szybko serwować sosy. Są idealne nie tylko do bufetów, ale i restauracji, barów, kawiarni oraz podczas przyjęć, eventów i imprez plenerowych. Dzięki nim goście mogą samodzielnie dostosować ilość konkretnego sosu do swoich potrzeb, co jest szczególnie ważne w przypadku osób z alergiami lub specjalnymi potrzebami dietetycznymi.

Dozowniki do sosów najczęściej są wykonane z plastiku, stali nierdzewnej lub szkła. Mają wiele rozmiarów, co ułatwia dopasowanie konkretnych produktów do potrzeb danego lokalu. Dużą zaletą tego typu dozowników jest łatwa obsługa i utrzymanie w czystości. Większość modeli dostępnych na rynku ma dodatkowo proste mechanizmy dozujące, które pozwalają precyzyjnie nakładać sosy – bez ryzyka rozlania i zabrudzenia obrusu. Ponadto wiele dozowników ma funkcję podgrzewania, co pozwala na utrzymanie sosów w odpowiedniej temperaturze.

Zobacz również
Zrozumieć indeks glikemiczny – jakie pieczywo wybrać na diecie? 15

Bemary gastronomiczne – spraw, aby serwowane jedzenie zawsze było ciepłe/zimne!

Ostatnimi urządzeniami, o których chcemy wspomnieć w tym artykule, są bemary gastronomiczne. To specjalistyczne urządzenia doskonałe do przechowywania i transportu żywności w restauracjach, hotelach, stołówkach oraz oczywiście w bufetach. Bemary gastronomiczne są doskonałe do utrzymywania odpowiedniej temperatury (zarówno dań ciepłych, jak i zimnych), aby zachować świeżość i wysoką jakość serwowanych potraw.

Co ciekawe, bemary gastronomiczne mogą mieć różne systemy chłodzenia takie jak termoelektryczne, absorpcyjne lub agregaty chłodnicze. Także te urządzenia są dostępne w różnych rozmiarach i kształtach: od małych i przenośnych aż po duże bemary stacjonarne. Sprzęt tego typu może być używany do przechowywania i transportu różnego typu żywności np. mięsa, ryb, warzyw, ciasta czy deserów. Bemary gastronomiczne są niezbędnym sprzętem w każdym profesjonalnym zakładzie gastronomicznym.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry