Teraz czytane
Uczniowie Akademii Smaku rzuceni na głęboką wodę

Uczniowie Akademii Smaku rzuceni na głęboką wodę

akademia smaku

Grudniowe gotowanie kojarzy się prawie wszystkim Polakom z karpiem i barszczem z uszkami. Prawie wszystkim, ponieważ uczestnicy Akademii Smaku musieli stawić czoła morskim stworzeniom. Czy im się udało?

Jesiotr, dorsz czy łosoś to popularne ryby rządzące na wielu polskich stołach. Ale czy pojawiają się na nich też takie specjały jak krewetki, małże i… ośmiornica? To właśnie m.in. z tym ośmionożnym stworzeniem musieli zmierzyć się kucharze i uczestnicy grudniowych warsztatów Akademii Smaku, które upłynęły pod hasłem „Głębia Smaku!’. Zaproszeni do Centrum Domowych Inspiracji miłośnicy kuchni są laureatami konkursu organizowanego na stronie www.akademiasmaku.pl.

Tajniki przygotowywania ryb i owoców morza zdradzali podczas warsztatów Tomasz Jakubiak – szef kuchni i Piotr Ogiński z vloga Kocham Gotować.

Pomysły na przygotowywane podczas warsztatów dania zostały wybrane spośród przepisów nadesłanych na konkurs. – Mamy dziś na stole w zasadzie przegląd potraw z całego świata – opisywał Tomasz Jakubiak. Potrawy, które musieli przygotować uczestnicy to m.in. pudding yorkshire z wędzonym łososiem, rybny żur, zupę z krewetkami, pieczone placuchy z pstrąga, cytrynowo-imbirowe krewetki, tartę i pierogi z farszem rybnym oraz ośmiornicę w czosnku.

Morze inspiracji i praktycznych umiejętności

Ryby i owoce morza to według Piotra Ogińskiego jedne z najłatwiejszych dań do przygotowania. – Wystarczy tylko wrzucić rybę lub owoc morza do garnka lub na patelnię, podsmażyć, dodać kilka składników i gotowe – mówi znany vloger. Wielu uczestników zwracało uwagę, że dopiero podczas warsztatów Akademii Smaku dowiedziało się jak prawidłowo filetować rybę. – To było dla mnie zawsze trudne i dotychczas nawet tego nie robiłam – wspomina Agnieszka, laureatka konkursu.
Poza praktycznymi umiejętnościami, zaproszeni goście czerpali z warsztatów inspiracje i pomysły na nowe dania oraz nietypowe połączenia smaków i formatów. – Nie pomyślałam nigdy, że rybę można podać w wersji pierogowej – przyznała jedna z uczestniczek.

Grudniowe warsztaty zakończyły kolejną edycję Akademii Smaku. Comiesięczne spotkania, ponad sto wspaniałych potraw, a przede wszystkim wspaniali Uczestnicy, których pomysły i energia były największą nagrodą za trud przygotowań. Kolejna odsłona projektu już niedługo ujrzy światło dzienne.

Akademia Smaku w pigułce

Akademia Smaku to wielokanałowy projekt kulinarny, w skład którego wchodzą: serial kulinarny emitowany w TVP2, video warsztaty bogate w porady dla gotujących, serwis www.akademiasmaku.pl będący osią komunikacyjną dla wszystkich działań, kulinarne spotkania w Centrum Domowych Inspiracji, podczas których uczestnicy gotują ze znanymi kucharzami, a także e-magazyny stanowiące kompendium wiedzy na temat kuchni.

Zobacz również
Yerba mate a różne metody parzenia - wpływ na smak i właściwości napoju 14

Atrakcyjne nagrody i niezapomniana atmosfera sprawia, że Akademia Smaku to jeden z najciekawszych cykli kulinarnych w naszym kraju. Projekt kierowany jest do miłośników kuchni, tworzących swoistą kulinarną społeczność. To oni dzielą się swoimi przepisami i kulinarnymi poradami, a także poznają tajniki kuchni od ekspertów – Tomasza Jakubiaka, Tomasza Lacha oraz Piotra Ogińskiego. W projekt zaangażowana jest również Katarzyna Glinka, znana aktorka teatralna i telewizyjna. Projekt Akademia Smaku zdobył nagrodę w konkursie Kreatury 2016 w kategorii „Kampania” oraz wyróżnienie w podkategorii „Kampania Zintegrowana Digital”.
Więcej informacji na stronie www.akademiasmaku.pl. Partnerami projektu są Mlekovita oraz Kropla Beskidu.

Za pomysł, opracowanie strategii projektu, jego nadzór kreatywny oraz kompleksową obsługę odpowiada agencja INSIGNIA. Za opracowanie scenariuszy i produkcję serialu telewizyjnego odpowiada OMD i TVP.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry