Teraz czytane
Przyprawa myśliwska – leśny smak jałowca

Przyprawa myśliwska – leśny smak jałowca

Przyprawa myśliwska – leśny smak jałowca 11

Przyprawa myśliwska to wyśmienita mieszanka aromatycznych ziół, wzbogacająca smak mięsa, poprzez posiadane przez nią aromaty tradycyjnej kuchni, uchodzące w dawnych czasach za kosztowne i egzotyczne.

Skład przyprawy myśliwskiej

Przyprawa myśliwska zawiera niezwykle aromatyczną cebulę, wytrawną kolendrę, tymianek i estragon, liść laurowy oraz najbardziej dla niej charakterystyczny niepowtarzalny jałowiec. Kompozycja ta wzbogacona została również o smak soli i pieprzu, a także odrobinę aromatycznego i pikantnego chili. W jej składzie znaleźć możemy również gorczycę i cebulę. Nasiona gorczycy to znakomity dodatek do potraw stosowany m.in. przy wyrobie musztardy, natomiast cebula dodaje specyficznego smaku i aromatu oraz ma bogate właściwości zdrowotne. Z kolei aromat jałowca, liścia laurowego oraz ziół doskonale podkreśla smak dziczyzny, pieczeni wędlin. wieprzowiny, kaczki czy indyka. Wszystkie zawarte w niej zioła pochodzą z naturalnych upraw. Naturalne, suszone warzywa i zioła wpłyną na lekkostrawność potraw, będą one smaczne i zdrowe oraz dobrej jakości.

Przyprawa myśliwska nie obciąża układu pokarmowego, ale wprost przeciwnie wpłynie na lepsze jego funkcjonowanie. Warto zwrócić uwagę na fakt, iż naturalne zioła wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm.

Zastosowanie przyprawy myśliwskiej

Przyprawa myśliwska może być wykorzystywana w charakterze marynaty. W tym celu mieszamy ją z niewielką ilością oleju, wina albo rozcieńczonego octu. Tak przygotowana zaprawa ułatwia i przyspiesza kruszenie mięsa oraz nadaje mu niepowtarzalny smak, ułatwiając przygotowanie smacznych potraw nawet początkującym domowym kucharzom. Chili i pieprz nadają mięsom pożądanej ostrości, jałowiec podkreśla jego leśny charakter a tymianek i estragon pozbawiają ich goryczki.

Zobacz również
Produkcja przetworów mlecznych 15

Oprócz używanie jej jako składnika różnorakich bejc i marynat przyprawę myśliwską wykorzystuje się także do aromatyzowania i doprawiania mięs tuż przed ich obróbką cieplną. Świetnie sprawdza się ona przy przygotowaniu potraw pieczystych, duszonych takich jak gulasze, bigosy i bitki. Podkreśla ona znakomicie smak mięsa z grubej dziczyzny, do której należą: dzik, jeleń czy sarna, oraz drobnej takiej jak króliki zające, a nawet dzikiego ptactwa. Można ją więc stosować do przyrządzania bażantów, dzikich kaczek czy przepiórek.

Przyprawa myśliwska doskonale nadaje się również do kiełbasy myśliwskiej i doprawiania klasycznych dań przyrządzanych z takich mięs jak wieprzowina, wołowina czy drób. Potrawy przyrządzane z jej zastosowaniem świetnie komponują się z wszystkimi naturalnymi dodatkami, do których należą: żurawina, pikantne i wytrawne sosy z leśnych malin, porzeczek, jagód i jeżyn, duszone grzyby itp. Przyprawy myśliwskiej warto dodać m.in. do dań z boczniaków. Umożliwi też ona przygotowanie smacznej marynaty do pieczonego tofu.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry