Teraz czytane
Produkcja przetworów mlecznych

Produkcja przetworów mlecznych

Produkcja przetworów mlecznych 11

Nastały upragnione i wyczekiwane przez uczniów wakacje. Długie, ciepłe i słoneczne dni idealnie służą idealne wypoczynkowi, aktywności na świeżym powietrzu. Szukając ochłody zanurzamy się w wodach w sztucznych i naturalnych zbiornikach, sięgamy po słodkie, chłodzące przekąski. Tak, to czas na wodne lub mleczne lody.

Wodne czy mleczne – które lepsze?

Smak jest zawsze kwestią gustu. Jednym bardziej smakują sorbety, innym lody na bazie śmietanki. Lody wodne to nic innego jak zmieszana z owocami lub sokiem owocowym zamrożona woda. Pierwsze wzmianki o chłodzących deserach z pokruszonego lodu i zmiażdżonych owocach pochodzą sprzed 5 tys. Lat. Przekąska taka orzeźwia, chłodzi, zawiera mało tłuszczu i białka, jest niskokaloryczna (120–130 kcal/100 g). Czy jest zdrowa? To kwestia producenta i dodanych składników – niektórzy dodają do nich dużą ilość cukru, syrop glukozowo-fruktozowy, emulgatory, stabilizatory, barwniki. Lody mleczne z kolei powstają z zamrożonych mlecznych mas. Ich rodowód jest nieco krótszy – mleko do sorbetów zaczęto dodawać w XVII wieku. Z czasem skład lodów mlecznych również się zmienił i dziś to, co znajdujemy na etykiecie, również zależy od producenta.

Lody mleczne

Powstają w produkcji rzemieślniczej lub przemysłowej. Lody rzemieślnicze to desery wytwarzane na mniejszą skalę, w mniejszych ilościach, a ich głównymi składnikami są mleko, śmietanka, żółtka i cukier. Lody przemysłowe powstają w większych zakładach, są wytwarzane w kontrolowanych procesach. Każdy producent przetworów mlecznych ma swoją recepturę mieszanki lodowej i wyselekcjonowanych dostawców surowców. Wybór deserów mrożonych jest dziś ogromny – można przebierać i wybierać w formach (w kostce, na patyku, w kubeczku),  kształtach, smakach, polewach, dodatkach, kolorach. Dlaczego więc niektórzy z rozrzewnieniem wspominają lody Bambino?

Zobacz również
5 pomysłów na krewetki zaczerpniętych z kuchni hiszpańskiej 15

Lody z dawnych lat

Nie były kolorowe, nie były dostępne w wielu smakach, nie miały atrakcyjnego opakowania. Ich siła tkwiła w niezapomnianym, aksamitnym, prawdziwie mlecznym smaku. Takie lody wcale nie odeszły w zapomnienie. JOGO Łódzka Spółdzielnia Mleczarska posiada w swojej ofercie lody produkowane ze świeżej śmietanki pochodzącej z mleka polskich krów bez dodatku sztucznych  substancji tj. utwardzacze, wypełniacze. Każdy, kto szuka smaku z tamtych lat, może bez obaw sięgnąć po śmietankowe, waniliowe, wiśniowe lody. Nawet jeśli cierpi na nietolerancję laktozy – Spółdzielnia z Łodzi zadbała o wszystkich konsumentów i posiada w swojej ofercie lody bezpieczne dla nietolerujących tego składnika.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry