Jak schudnąć przy pomocy diety Dąbrowskiej?
Dieta Dąbrowskiej polega na skutecznym odtruwaniu organizmu i uwalnianiu go ze spożytych toksyn – dr Dąbrowska, która stworzyła ten system żywienia, jest przekonana, iż ogromne ilości wysoko przetworzonego pokarmu, który na co dzień spożywamy, zaburzają nasz system immunologiczny i sprawiają, że nie jest on w stanie rozpoznać i poradzić sobie z szeregiem chorób cywilizacyjnych.
Na co pomaga dieta Dąbrowskiej?
Dieta Dąbrowskiej pozwala oczyścić organizm ze szkodliwych substancji, co wpływa na usuwanie z niego chorych komórek, a w ostateczności przyczynia się do poprawy stanu zdrowia. Dieta dr Dąbrowskiej wskazana jest dla osób otyłych oraz o złych nawykach żywieniowych, a także tych, które cierpią na: za duży poziom złego cholesterolu, stłuszczenie wątroby, miażdżycę, nadciśnienie czy kamicę nerkową. Dostępna jest w formie cateringu pudełkowego.
Autofagia – zjawisko samouzdrawiania organizmu
Dieta Dąbrowskiej to nie tylko skuteczny sposób na odchudzanie, ale na pozbycie się wielu schorzeń naszego organizmu. Jest jednak dość drastyczną formą postu owocowo-warzywnego, który przyzwala jedynie na spożywanie przez pewien czas warzyw o niskiej zawartości skrobi i niektórych owoców.
Zrzucenie wagi staje się wówczas dodatkowym efektem procesu oczyszczania polegającym na zjawisku autofagii.
Jeśli nie dostarczamy bowiem przez jakiś czas organizmowi odpowiedniej dawki glukozy, zaczyna on sam żywić się własnymi komórkami i tkankami, przy czym „na pierwszy ogień” idą wówczas tkanki chore i w jakikolwiek sposób uszkodzone. Dzięki temu chore fragmenty naszego organizmu zostają z niego w pierwszej kolejności wyeliminowane.
Dwie fazy diety Dąbrowskiej
Dieta Dąbrowskiej dzieli się na 2 fazy, z których pierwsza jest dość rygorystycznym postem pozwalającym tylko na 3 posiłki i 2 przekąski, które łącznie nie powinny przekroczyć 600 kalorii. Mogą być one złożone jedynie z niektórych warzyw i owoców w jak najmniej przetworzonej formie. Do popijania używać wolno tylko niegazowanej wody, herbatek ziołowych i wywarów warzywnych.
Wśród owoców, na które pozwala dieta Dąbrowskiej, są tylko jabłka, grejpfruty, cytryny i jagody, a do warzyw należą korzeniowe jak marchew czy buraki, cebulowe w postaci cebuli lub pora, dyniowate, czyli ogórki bądź cukinia i kapustne, czyli kapusta, cukinia i bakłażan. Dieta Dąbrowskiej w pierwszej fazie nie dopuszcza spożywania ziemniaków.
Druga faza diety to stopniowe wprowadzanie pozostałych produktów tak, aby nie przekroczyć dziennie 2000 kalorii. W tej fazie należy jednak zrezygnować z białej mąki oraz ryżu, cukru, słodkiego mleka, mięsa, a także potraw długo gotowanych oraz smażonych.