Teraz czytane
Zielona herbata – walory zdrowotne i kosmetyczne

Zielona herbata – walory zdrowotne i kosmetyczne

zielona herbata

Zielona herbata znana jest na całym świecie, a szczególnie w krajach azjatyckich. Jej rodzaj zależy od pory zbioru liści i metod ich przetwarzania. Co ciekawe, roślina ta, stosowana zarówno od środka, w postaci napojów oraz suplementów, jak od zewnątrz, w różnego rodzaju kosmetykach, wykazuje wiele dobroczynnych właściwości.

Zielona herbata to powszechnie znany i ceniony napój, który pochodzi z Chin. Wytwarzany jest on z niefermentowanych, młodych listków – poddanych suszeniu zaraz po zbiorze. Do przygotowania tego napoju najlepiej używać miękkiej wody. Jeżeli takiej nie mamy, dobrze sprawdzi się również mineralna, niegazowana, o niewielkiej zawartości wapnia. Natomiast aby przyrządzić odpowiedni napar z zielonej herbaty, należy zalać łyżeczkę suszu ok. 200 ml wody o temperaturze 80 stopni Celsjusza i parzyć przez 3-4 minuty.

 

Korzystny wpływ na wszystkie typy cery

W kosmetyce zielona herbata, a konkretnie ekstrakt tej rośliny, stosowana jest do pielęgnacji wszystkich typów cery – zarówno suchej, jak i tłustej, trądzikowej, naczyniowej czy dojrzałej. Składnik ten można również znaleźć w preparatach antycellulitowych, produktach przeznaczonych do higieny intymnej oraz specyfikach służących do dbania o skórę po opalaniu. Ponadto, zieloną herbatę zawierają kosmetyki do pielęgnacji włosów przetłuszczających się i ze skłonnością do łupieżu, a także różnego rodzaju balsamy, kremy, maski, toniki oraz żele pod prysznic.

Preparaty, w składzie których znajduje się ta roślina, doskonale radzą sobie przy problemach z kruchością naczyń krwionośnych, podrażnieniach i poparzeniach słonecznych. Zielona herbata słynie też z właściwości antyoksydacyjnych, ochronnych i łagodzących. Dodatkowo, działa ściągająco, nawilżająco, drenująco i bakteriobójczo oraz wykazuje właściwości regenerujące, tonizujące i hamujące rozwój stanów zapalnych.

 

Bogactwo dobroczynnych składników

Szerokie zastosowanie tej rośliny nie powinno nikogo dziwić. W zielonej herbacie znajduje się bowiem wiele składników aktywnych, które mają korzystny wpływ na skórę oraz funkcjonowanie całego organizmu. Najważniejsze z nich to: garbniki, alkaloidy oraz witaminy C, K, P i z grupy B. Warto pokrótce omówić działanie wspomnianych składników zielonej herbaty.

Garbniki (tanina, epikatechiny) – należą do grupy polifenoli. Składniki te mają zdolność wiązania wolnych rodników, niekorzystnie wpływających na organizm i przyspieszających procesy starzenia. Dzięki temu ekstrakt z zielonej herbaty przyczynia się do redukowania i opóźniania oznak starzenia się skóry. Garbniki wykazują również działanie ściągające i uszczelniające ścianki naczyń włosowatych. Na powierzchni skóry tworzą warstwę ochronną, przez co łagodzą stany zapalne oraz zmniejszają uczucie pieczenia i swędzenia. Ponadto, przeciwutleniacze wpływają na obniżenie ryzyka zachorowania na raka. Chronią one DNA przed działaniem kancerogennym oraz zmianami, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.

Alkaloidy (kofeina, teofilina, teobromina) – doskonale pobudzają mikrokrążenie skórne oraz zmniejszają obrzęki. Bardzo dobrze sprawdzają się w przypadku cery suchej, wrażliwej i zwiotczałej. Dodatkowo, napar z zielonej herbaty działa moczopędnie, co przyczynia się do likwidowania obrzęków. Równocześnie, ma właściwości oczyszczające, poprzez usuwanie toksyn nagromadzonych w tkankach. Dzięki temu znajduje również zastosowanie w walce z cellulitem – zapobiega jego powstawaniu i wygładza skórę.

Witamina K – stosowana jest przy skórach naczyniowych oraz kuracjach przeznaczonych dla cery z trądzikiem różowatym. Składnik ten wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, redukuje rumień i zmniejsza cienie pod oczami.

Witaminy z grupy B (B1, B2, B12) – wykorzystywane są do pielęgnacji cery przejawiającej skłonność do łojotoku, trądziku pospolitego i różowatego oraz świądu skóry. Ponadto, witaminy te regulują procesy rogowacenia i zapobiegają wypadaniu włosów.

Witamina C – ten składnik zielonej herbaty nie tylko chroni komórki przed wolnymi rodnikami, ale także jest niezbędny do syntezy kolagenu i elastyny w skórze.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 13

 

Roślina pochodząca z Chin, po odpowiednim przygotowaniu, może nam zaoferować również inne składniki, m.in. flawonole (kwercetynę, kamferol, rutynę), taniny katechinowe, proantocyjanidyny, kwasy fenylowe (kofeinowy, galusowy, chlorogenowy), minerały (mangan, flour, cynk, żelazo, fosfor) oraz olejki eteryczne. Warto wspomnieć, że substancje znajdujące się w zielonej herbacie poprawiają metabolizm. W związku z tym, dzięki szybszemu spalaniu tłuszczu, roślina ta przyspiesza proces odchudzania.

 

O Autorce:

Klaudia Tobiś – swoją główną pasję, czyli kosmetologię, realizuje poprzez pracę w salonie kosmetycznym Qclinique. Wiedzę zdobytą podczas studiów w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie sukcesywnie poszerza, biorąc udział w szkoleniach i kursach. Jest osobą pełną entuzjazmu, z optymistycznym podejściem do życia.

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry