Teraz czytane
Raz, dwa trzy…racuchy!

Raz, dwa trzy…racuchy!

Raz, dwa trzy...racuchy! 11
Pękate krewniaczki naleśników budzą wspomnienia z dzieciństwa, gdy racuchy były przysmakiem, którym zajadaliśmy się bez opamiętania. Gwarantujemy, że zasmakują Wam również dziś, wzbogacone lekko kwaśnymi jabłkami, wanilią i szczyptą cukru-pudru.

By racuchy udały się jak najlepiej, warto robić je ze składników w temperaturze pokojowej, wykorzystując mikser, który gwarantuje, że wszystkie składniki dobrze się połączą. Surową masę smażymy na niewielkim ogniu, dzięki czemu racuchy z jabłkami będą miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz.

Do przygotowania racuchów potrzebujesz:

1 jajko
200 ml mleka
250 g mąki
2,5 łyżki cukru (najlepiej z dodatkiem waniliowego)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
jabłka
cukier-puder do dekoracji

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. W misce za pomocą miksera ubij jajko z cukrem na puszystą masę. Do gotowej mikstury stopniowo dodawaj mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia – możesz energicznie mieszać lub kontynuować miksowanie. Ostatni etap to wsypanie do słodkiej masy jabłek. Gdy wszystkie składniki znajdą się w naczyniu, rozgrzej na patelni olej i smaż racuchy na średnim ogniu do chwili, gdy staną się złociste i chrupkie z zewnątrz. Gotowe racuchy serwuj posypane cukrem-pudrem.

Zobacz również
Śląskie specjały: Przewodnik po regionalnych produktach 15

Racuchy z jabłkiem to klasyka, którą pamiętamy z dzieciństwa, ale równie dobrze smakować będą z kawałkami gruszek czy borówkami. Pomijając owoce w cieście, można usmażyć racuchy saute, świetne z dżemem lub sosem czekoladowym i owocami. Racuchy to pomysł na szybki i pyszny obiad, który zadowoli każde podniebienie.

Smacznego!

Zobacz komentarze (0)

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

© 2019 ABCgotowanie.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Przewiń do góry