5 pomysłów na krewetki zaczerpniętych z kuchni hiszpańskiej
Do krewetek podchodzisz jak do jeża, bo brakuje Ci pomysłów na ich przygotowanie? Poszukaj inspiracji w kuchni hiszpańskiej! Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego świeżych krewetek mają pod dostatkiem, w lokalnych książkach kucharskich nie brakuje więc doskonałych i prostych przepisów na dania z ich udziałem. Zanim zaczniesz jednak eksperymentować we własnej kuchni, koniecznie odwiedź hiszpańską restaurację w Warszawie, by spróbować krewetek przyrządzonych przez profesjonalistów. Oto 5 potraw, które warto zamówić.
Gambas con ajo
Krewetki w najbardziej klasycznym wydaniu, które na Półwyspie Iberyjskim znajdziesz bez problemu, to gambas con ajo, zwane również gambas al ajillo. Gambas to w języku hiszpańskim właśnie krewetki, a ajo – czosnek. W Warszawie specjał ten serwuje restauracja Bilbao. Przepis jest wyjątkowo prosty, ale kluczem do sukcesu są świeże składniki. Krewetki należy usmażyć wraz z czosnkiem na oliwie z oliwek, a gotowe danie doprawia się solą oraz natką pietruszki.
Gambas a la plancha
Kolejny z prostych sposobów na krewetki to przyrządzenie ich na grillu. Potrawa ta w Hiszpanii znana jest jako gambas a la plancha. Warto zaznaczyć, że plancha nie jest odpowiednikiem typowego grilla, z którego w sezonie tak chętnie korzystamy w Polsce. Krewetki nie trafiają na ruszt, z którego ścieka tłuszcz, ale na całkowicie płaską powierzchnię – bo plancha to właśnie jednolita, pozbawiona otworów płyta grillowa. By nie przywierały, rozgrzaną powierzchnię smaruje się oliwą z oliwek. Po ugrillowaniu krewetki przyprawia się gruboziarnistą solą.
Gambas con gabardina
W menu każdego szanującego się baru w Hiszpanii znajdziesz pozycję zwaną gambas con gabardina. Są to krewetki w cieście. Potrawa ta należy do najbardziej popularnych tapas, czyli przekąsek, które spożywa się przy okazji konsumpcji wina lub piwa. Przepis na ciasto w zależności od baru będzie się nieco różnił. Można przygotować je po prostu z mąki i wody, choć równie często wykorzystuje się skrobię kukurydzianą i piwo. Obtoczone w cieście krewetki smażone są w rozgrzanej oliwie z oliwek.
Pasta con mariscos
Makaron na ogół kojarzony jest przede wszystkim z kuchnią włoską, ale również Hiszpanie chętnie po niego sięgają. Nie jest tajemnicą, że doskonale łączą się z nim krewetki. Jeśli masz ochotę właśnie na taką kompozycję, w hiszpańskiej restauracji zapytaj o potrawę pasta con mariscos, czyli makaron z owocami morza. W daniu tym świetnie sprawdzi się czarne tagliatelle, barwione sepią pozyskiwaną z kałamarnic lub mątw. Obok krewetek do makaronu można dodać również mule. Smaku całej potrawie nada oczywiście oliwa z oliwek, a także czosnek i natka pietruszki.
Paella de mariscos
Jeśli chcesz zjeść sycące danie z krewetkami, ale od makaronu wolisz ryż, wybierz klasyk pochodzący z Walencji. Standardowa paella, bo to o niej mowa, przyrządzana jest co prawda z mięsa, a nie z owoców morza, ale istnieje również wersja, w której wykorzystuje się krewetki, czyli paella de mariscos. Do smażonego ryżu doprawionego szafranem oprócz samych krewetek trafiają też mule oraz wybrane gatunki ryb.