Różne metody obróbki żywności
Wyróżniamy różne metody obróbki żywności – tym razem podpowiadamy, które z nich są powszechnie stosowane, zdrowe i popularne. Zobacz, jak przyrządzać żywność, aby cieszyć się walorami smakowymi potraw oraz właściwościami prozdrowotnymi.
Blanszowanie
Kompletując wyposażenie restauracji, warto pamiętać o specjalistycznych sprzętach – jak m.in. piec konwekcyjno-parowy. Jednak pieczenie to tylko jeden z wielu sposobów obróbki żywności – warto poznać też inne. Jednym z nich jest blanszowanie, które jest powszechnie stosowane i polecane. Nie jest też wymagane specjalne wyposażenie gastronomiczne, aby móc stosować tę metodę. Na czym ona polega?
Blanszowanie to jeden z najszybszych sposobów obróbki żywności. Polega na krótkotrwałym zanurzeniu warzyw we wrzątku, a następnie w zimnej wodzie. W ten sposób można zachować ich walory smakowe, kolor oraz chrupkość.
Duszenie
Zanim poddamy wybrane produkty duszeniu, najpierw można je podsmażyć na tłuszczu, a dopiero potem gotować. Zwykle przyrządza się w ten sposób mięso z dodatkiem warzyw. Hurtownia gastronomiczna to dobre miejsce, aby skompletować potrzebne akcesoria – jak na przykład duże garnki i rondle. Najzdrowsze jest jednak duszenie bez tłuszczu.
Warto stosować tę metodę, gdyż tak przyrządzone dania są łatwostrawne i zachowują wiele witamin i składników mineralnych. Krótko duszone warzywa zachowają więcej wartości niż gotowane czy smażone – to świetna alternatywa. Tak przyrządzone mięso i jarzyny warto serwować razem z powstałym sosem.
Grillowanie
Bardzo popularna metoda obróbki żywności, ale wymaga odpowiedniego sprzętu oraz umiejętności. Nie trzeba używać dodatkowego tłuszczu, ale warto znać zasady prawidłowego grillowania, aby nie powstały szkodliwe związki. Należy grillować na aluminiowych tackach, a na nich położyć dodatkowo papier do pieczenia. Można też wykorzystać grill elektryczny lub patelnie grillowe – z ich czyszczeniem poradzą sobie zmywarki gastronomiczne. Więcej informacji o zmywarkach znajduje się pod adresem: https://revolution.pl/zmywarki
Dobre wyposażenie gastronomiczne
Odpowiednie wyposażenie restauracji pozwala nam wykorzystać kreatywność i różne metody obróbki żywności. Warto zatem zainwestować w dobry sprzęt kuchenny – piec, zestaw garnków i patelni, grill, zmywarki gastronomiczne itd. – który można skompletować w hurtowni gastronomicznej. Każda obróbka wiąże się ze stratami wartości odżywczych, ale warto znać różne sposoby przyrządzania potraw, aby były one jak najmniejsze.
Artykuł powstał przy współpracy z serwisem Revolution.pl